ślub a renta rodzinna przyznana w drodze wyjątku

• Autor wątku Autor wątku kaksiulka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaksiulka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Otrzymuje rente po tacie przyznana w drodze wyjatki, chcialam byc uczciwa i w styczniu tego roku wyszla za maz i oczywiscie zglosilam do Zusu zmiane nazwiska i po 3 tygodniach otrzymalam pismo ze musze dostarczyc zaswiadczenie o przychodach meza i wypelnic dokument o stanie majątkowym w zwiazku z tym czy moga mi zabrac rente??

i mimo tego ze jestem w ciazy? maz nie ma duzego dochodu a ja teraz nie podejme zadnej pracy bo nikt mnie nie zatrudni pozatym ucze sie, wiec to pewne ze zabiora?? Gdybym wiedziala nie zglaszalabym zmiany nazwiska....

Od chwili twojego ślubu obowiązek Twojego utrzymania spoczywa wspólnie na Tobie i współmałżonku. To dotyczy również dziecka.
Jeśli nie z własnej winy znalazłabyś się w niedostatku spoczywa na:
- mężu (nawet ex mężu), potem:
- dzieciach, a następnie:
- rodzicach

Nie wiem, co oznacza - "w drodze wyjątku", ale przypuszczam, że jego przyznanie i utrzymanie było jeszcze silniej obwarowane przepisami i umownymi zapisami, niż "zwykła" renta po zmarłym rodzicu.

Jeśli wasz dochód jet naprawdę niewielki i macie małe szanse, aby go podwyższyć (choroba, dzieci) - starajcie się o zasiłki w MOPSie.

w drodze wyjątku chodzi o to że przyznał mi ją sam Prezes Zus gdyż starałam sie to dostałam odmowe i ponownie pisałam pismo do Prezesa gdzie ten przyznał mi rente, tylko nie moge pracować. Podkreślam ze nadal sie uczę i nie mam żadnego dochodu nie pracowałam nigdy.

I jeszcze chciałabym zapytać czy dochód męża jest również moim dochodem?

Dochód męża jest dochodem rodziny, a zatem i Twoim również.

Powrót