ślub cywilny w de

• Autor wątku Autor wątku barbara1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbara1985

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam, chcialabym się dowiedzieć jakie papiery są mi potrzebne w DE jeżeli chcialabym wziąć tam ślub cywilny ( dwóch Polaków), gdzie trzeba je zalatwiac i ogolnie jak to wyglada, jakie papiery potrzebuje z Polski. Z góry dziekuje za pomoc:)

a mozesz powiedziec - bo nie rozumiem - dlaczego w Niemchech chcesz miec slub????

mieszkasz w Niemczech ?masz pochodzenia?od tego trzeba zaczac ....
potem mozesz pogadac o papierach ktore sa niezbedne do zawarcia zwiazku malzenskiego. bo jesli nie mieszkasz w Niemczech, nie masz zameldowania, to nici ze slubu....;)

tak oboje mieszkamy i jesteśmy zameldowani w Niemczech, chciałabym wiedzieć czy wszystkie niezbędne papiery z Polski ( i jakie to są) mogę załatwić np. przez ambasadę tutaj:)

i tu się Grecia mylisz, bo jako obywatele unii mogą chcieć zawrzeć ślub w innym kraju unijnym.
może to chociażby zrobić w polskim konsulacie
a najlepiej dowiedzieć się Standesamt w mieście które Ciebie interesuje

oczywiscie ze moga!
Wiele osob bierze wrecz slub w danii, bo tam jest najmniej formalnosci a slub jest uznawany w Niemczech.

Prosze sie udac do niemieckiego urzedu stanu cywilnego, a wszystko wam powiedza

no w sumie racja ze Standesamt, ale czy wymagane papiery uda mi się załatwić przez ambasadę, bez potrzeby jeżdżenia do Polski?

jak drogi, jeżeli moge wiedzieć i jak to załatwic?

Własnie sprawdzałam, jest napisane 36 euro za złożenie wniosku, na wniosku stoi kilka dokumentów i trzeba wybrać jaki sie potrzebuje, ale jeżeli sie potrzebuje kilka to nie wiem czy na każdy dokument trzeba składać osobny wniosek i opłatę. Tego już nigdzie nie napisali:(

zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa
pełny akt urodzenia

to będzie na pewno potrzebne

a masz rodzinę w PL? bo te dokumenty może dla Ciebie pobrać np mama i potem w kopercie wysłać (a w PL zaświadczenie 50 zł a akt urodzenia 36 zł)

no a potem to trzeba przetłumaczyć ja za tłumaczenia 2 aktów urodzenia i jednego zaświadczenia zapłaciłam 80 euro w tym roku

Ostatnia edycja:
akty skrocone mozna brac w Polsce na drukach miedzynarodowych, ktore sa w 3 jezykach, rowniez po niemiecku i nie trzeba ich tlumaczyc

to rzeczywiscie duzo,u nas 15 euro za tlumaczenie pelnego,tego niestety nie ma na drukach miedzynarodowych

przepraszam ze wprowadzilam was w blad odnosnie miejsca slubu, nie wiem jak jest w innych miastach niemieckich ale w braunschweigu gdzei mieszkam sa nastepujace oplaty i potrzebne dokumenty
- jesli macie oboje neimeickie Staatsangehörige -40,00 euro
- jesli obciokrajowce -80,00 euro

- zameldowanie w standesamcie 40,00 doplata 25,00 jesli zmienicie standesamt na inny

- inne koszta to standesbuch , i koszta odnosie nazwiska jakie bedzeicie nosic np. cytuje

Erklärung über die Hinzufügung eines Namens zum Ehenamen bzw. Lebenspartnerschaftsnamen

25,00 Euro

Nachträgliche Bestimmung eines Ehenamens bzw. Lebenspartnerschaftsnamens

25,00 Euro

Wiederannahme eines früher geführten Namens (z. B. Geburtsname)

25,00 Euro...

odnosnie natomiast dokumentow , ktore beda wam potrzebne to
akty zupelne urpdzenia, ktore o ile sie nie myle wazne sa 1 miesiac od daty wystawienia tak bynajmniej bylo jak ja bralam slub,
zaswiadceznei pobytu,
no i oczywiscie dowody osobiste badz p#aszporty,
mam nadziejez ze pomoglam . pozdrawiam

Witam mam takie pytanie mam w planie wziasc tutaj slub cywilny. Jestesmy tutaj oboje zameldowani i jeden z nas ma pochodzenie niemieckie. Jakie dokumenty potrzebujemy z Polski?? I jaki jest koszt takiego slubu?? Jak to wyglada po slubie ze stopa podatkowa jezeli oboje pracujemy i nie mamy dzieci?? I slyszelismy taka powiastke ze podobno po slubie panstwo oddaje Nam jakies pieniadze jest to prawda?? A i jeszcze jedno pytanie do jakich urzedow po slubie trzeba isc zeby zalatwic te wszystkie formalnosci zwiazane z nazwiskiem i wogole. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Powrót