Ślub cywilny w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku ewutkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewutkaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam, ja mam takie pytanko, chcilabym wziasc slub cywliny z niemcem (urodzonym w polsce) i niewiem jakie beda dokumenty potrzebne.ja mieszkam w polsce a on w niemczech. chcialam wziasc slub w polsce ale Pani z urzedu mi powiedziala ze moj narzeczony najpierw musi ubiegac sie o polskie obywatelstwo bo tak jak jest w aktach napisane (czyli sa dane polskie) tak musi sie wykazac polskimi danymi a on ma tylko niemieckie (czy coy takiego), wiec sobie pomyslalam ze moze lepiej bedzie w nieczech ten slub. a czy jja musze byc zameldowana w niemczech? i czy po slubie moge wrocic do polski i narazie mieszkac w polsce?

skoro urodzony w Polsce to chyba ma akt urodzenia polski

tyle par(polsko-niemieckie )biora slub w Polsce bez problemu..nie wiem o co chodzi

tez tak myslalm. on w polsce urodzil sie i mial polskie nazwisko, potem sie z polski wymeldowal i zmienil nazwisko na niemieckie, i polskich dokumentow juz nie ma, i w urzedzie powiedziano mi ze z tym beda problemy i skoro chce wziasc slub tu w polsce to musi uregulowac sparwy z obywatelstwem bo na akcie bedzie mial polskie nazwisko.no i niewiem...

jakie obywatelstwo´?

to polskiego sie zrzekł??

Niezbyt rozumiem, o co tu chodzi, a wiec po kolei i konkretnie
1) Urodzil sie w Polsce i mial pierwotnie metryke urodzenia na powiedzmy nazwisko Szmit
2) wyjechal do Niemiec, przyjal obywatelstwo niemieckie i zmienil nazwisko na Schdmidt
3) zrezygnowal formalnie z obywatelstwa polskiego?

Jesli tak bylo, to zmiana nazwiska w Niemczech jest wazna tylko w Niemczech, ale nie w Polsce, Gdyby mial dwa obywatelstwa, moglby zmienic w Polsce nazwisko na takie samo jak w Niemczech. Ale poniewaz nie ma polskiego obywatelstwa nie ma teraz mozliwosci zeby jako obcokrajowiec zmienil sobie w Polsce nazwisko.

Dlatego najprosciej bedzie wziasc slub w Niemczech, ten slub bedzie wazny i w Polsce i po klopocie

Ta pani w urzedzie poprostu sie czepia.Ja tez bralam slub z "niemcem" i nikt mi takich glupot nie mowil.Jezeli chcesz miec slub w niemczech potrzebny jest akt urodzenia i pozwolenie z USC. Wszystko przetlumaczone z polskiego na niemiecki ,przez tlumacza przysieglego.Dokument z USC jest wazny tylko 3 miesiace.

Jezeli chodzi o zameldowanie , mozesz byc zameldowana gdzie chcesz.Ja jestem i w polsce i w niemczech :)

elvi, ta pani sie nie czepia, tylko jak facet ma inna pisownie nazwiska w paszporcie niemieckim niz na polskim akcie urodzenia, to polski USC musi opierac sie jedynie na pisownii polskiej

Zameldowanie itd nie gra tutaj zadnej roli i nie zameldowanie jest problemem

Witam
Ja mieszkam w Niemczech miesiąc Chciała bym tutaj wziąc ślub w związku z tym mam pytanie jakie dokumenty sa potrzebne, i ktore z nich moge uzyskac w ambasadzie

Idz do niemieckiego USC (Standesamt) i dostaniesz od nich karteczke ze wszystkimi wymaganymi dokumentami. Na pewno bedziesz potrzebowac z Polski zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia slubu za granica (Ehefähigkeitszeugnis), i jesli jestes rozwodka moga od ciebie wymagac orzeczenia o rozwodzie, co czesto prowadzi do klopotow, bo niemieckie urzedy chca jakiegos specyficznego sformulowania w tym orzeczeniu, a polskie twierdza, ze takie sa niepotrzebne i trzeby sie wyklocac, kto ma racje

Dziekuje z odpowiedz
Wysłalam wiadomość prywatna poniewaz nie moge dodac postu na forum
Chodzilo mi o to czy moge załatwic to w ambasadzie zeby nie jechac do Polski
Mimo wszystko dziekuje za odpowiedz

Zadzwon do konsulatu, oni z reguly posrednicza w wieszkosci formalnosci, ale za bardzo slone oplaty

Dzieki wielkie Pozdrawiam i zycze milego dnia

ewutkaa napisał:
witam, ja mam takie pytanko, chcilabym wziasc slub cywliny z niemcem (urodzonym w polsce) i niewiem jakie beda dokumenty potrzebne.ja mieszkam w polsce a on w niemczech. chcialam wziasc slub w polsce ale Pani z urzedu mi powiedziala ze moj narzeczony najpierw musi ubiegac sie o polskie obywatelstwo bo tak jak jest w aktach napisane (czyli sa dane polskie) tak musi sie wykazac polskimi danymi a on ma tylko niemieckie (czy coy takiego), wiec sobie pomyslalam ze moze lepiej bedzie w nieczech ten slub. a czy jja musze byc zameldowana w niemczech? i czy po slubie moge wrocic do polski i narazie mieszkac w polsce?

Jezeli chcecie wziac slub w Polsce, a przyszly maz nie jest obywatelem Polski (zrzeczenie) to nie musicie powiadamiac urzedu w Polsce, ze on sie zrzekal, tylko dostarczyc zaswiadczenie z jego Standesamtu o zdolnosci prawnej do zawarcia malzenstwa. On musi znac Twoje dane do wpisania do zaswiadczenia. Zakladam, ze ne byl wczesniej zonaty. Akt urodzenia - zakladam, ze wyrobiono mu niemiecki. I z tym zglaszacie sie do polskiego USC i tam rejestrujecie sie, do terminu i wszystko. On sie zglasza jako Niemiec np. Hans Kloss i nie informuje na wstepie, ze np. w 1990 zrzekl sie obywatelstwa. No a po slubie trzeba zawiadomic nimiecki Standesamt o slubie. I tyle.

Powrót