Slub cywilny w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Emilkaaaaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emilkaaaaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Prosze o pomoc. Przebywam na terenie niemiec od roku czasu chcialabym zawrzec zwiazek malzenski z polakiem. Czy moglby mi ktos powiedziec jakie dokumenty sa tu wymagane...

Idz to USC twojego miejsca zamieszkania, to ci na kartce napisza wszystkie potrzebne dokumenty, na pewno bedziecie potrzebowac z Polski zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia malzenstwa (Ehefähigkeitszeugnis)

generalnie to samo co byś potrzebowała w Polsce:
- pełne akty urodzenia
- zaświadczenie o zdolności do czynności prawnych (do otrzymania w Urzędzie stanu cywilnego w Polsce, w mieście ostatniego zameldowania w PL)
-dowody osobiste

Freizügigkeitsbescheinigung też się przyda.

Dokumenty polskie muszą być przetłumaczone przez niemieckiego tłumacza przysięgłego. Pełny akt urodzenia możesz zamówić chyba już na druku międzynarodowym to wtedy nie musisz ich tłumaczyć.

Oczywiście jeśli mowa o cywilnym, bo co tam jeszcze w kościele będą potrzebować to nie wiem.

Na drukach miedzynarodowych sa tylko akty skrocone, pelnych nie ma

Mam jeszcze pytanie czy moge zalatwic te papiery w konsulacie na terenie niemiec??

z reguly tak, ale to bedzie kosztowac i trwac 2x dluzej niz jak pojedziesz na 1 dzien do Polski osobiscie

ewentualnie w Twoim imieniu może o te dokumenty wystąpić pełnomocnik w osobie najbliższej rodziny (mama, tata, brat, siostra)

Dzisiaj wykonalam telefon do urzedu po czym zostalam nie milo potraktowana i przez telefon uslyszalam ze musze sie zglosic osobiscie... :(

a to dziwne bo ja nawet "umiejscawiałam akt ślubu w polskich księgach" wysyłając jako pełnomocnika moja mamę

poproś może swoja aby w wolnej chwili podjechała i zapytała

Powrót