ślub cywilny z niemka?

• Autor wątku Autor wątku Cypcyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cypcyk

Cypcyk

Stały bywalec
Odpowiedzi
733
Witam mam takie nietypowe pytanie..stanh faktyczny:
facet chce wziąć ślub z niemka- jej pochodzenie natomiast nie wywodzi sie z tytulu tego ze matka lub ojciec są niemcami, tylko jakis tam daleki wujek zostal wpisany jako ojciec aby uzyskac obywatelstwo- tak mi sie wydaje ze w tym celu.
Problem teraz jest taki, a w zasadzie pytanie:

1.czy prawda jest ze musze zglosic w polsce chec zawarcia malzenstwa?

2. czy musze podawac imiona jej rodzicow? z tym, że w polsce nie wiem dokladnie w jakich okolicznosciach ale podano dane jej prawdziwych rodzicow a nie tego "montowanego" ojca.

podpowie ktos co z tym można zrobic??

Ostatnia edycja:
Istotne gdzie chcesz zawrzeć związek małżeński. Jeśli w innym kraju niż Polska, to w Polsce musisz uzyskać zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego z obcokrajowcem. Wprawdzie ustawa mówi że jest to zaświadczenie o zdolności prawnej, jednak nie wiedzieć dlaczego samo zaświadczenie ma rubrykę , którą wypełnia USC a mianowicie nazwisko , imię i narodowość przyszłego partnera małżeńskiego. Ponadto polskie USC żądają imion rodziców, daty i miejsca urodzenia partnerki oraz nazwiska rodowego partnerki. Do niczego to nie służy jednak jest gdzieś tam zapisane w książce w USC gdzie rejestruje się wydane zaświadczenia. Zaświadczenie jest ważne 3 miesiące tak że po upływie jego ważności nie trzeba go oddawać tylko można zażądać wydania kolejnego na kolejną inna osobę jeśli poprzednie nie doprowadziło do małżeństwa. Dlatego też śmiało możesz podać dowolne imiona rodziców partnerki, nikt tego nie sprawdza ani do niczego to nie służy. W sytuacji gdybyście taki związek zawarli w Niemczech to w Polsce musicie go zarejestrować, czyli przyjechać z Aktem małżeństwa , przetłumaczyć go i za godzinę macie już ślub Polski. Wtedy imiona rodziców przepiszą sobie z aktu małżeńskiego. Przecież przy przekazywaniu przez telefon można się pomylić źle usłyszeć. Dla USC ważne jest co napisane w akcie ślubu.

Powrót