ŚLUB-Polka i Pakistańczyk w UK.

• Autor wątku Autor wątku ElizaF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ElizaF

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Planuje wziąć ślub z obywatelem Pakistanu. Ma on się odbyć w Londynie. Moje pytania:

1. Jakie dokumenty są nam potrzebne [czy paszport jest niezbędny i czy ktoś może niespodziewanie zażyczyć sobie np. zaświadczenia o niekaralności lub zeznania majątkowego od któregoś z nas]?
2. Czy i jak długo oraz jakiego rodzaju wize musi miec mój przyszły mąż aby mógł zawrzeć zwiazek małżeński? [dodam, ze mieszka on i pracuje od 8 lat w londynie]
3. Jakie wizy i po jakim czasie bedziemy otrzymywac od uk w trakcie trwania naszego zwiazku? Kiedy możemy sie starac o obywatelstwo? Jakich dokumentów potrzebujemy, aby miec stałą wize?
4. Jeśli cos nam nie wyjdzie po jakim czasie od zawarcia małzenstwa mozemy wziać rozwód i jak wyglada takie ew. "prawne rozstanie" w uk?

Czekam na odpowiedzi, chcialabym jak najszybciej uzyskac rzetelne informacje.

Nie pakuj się w związek na papierze.

Na gov.uk masz informacje nt wiz które pozwalają zawrzeć małżeństwo- np nie możęsz zawrzeć związku z kimś na wizie turystycznej.

Dokumenty to że nie ma przeszkód do zawarcia małżeństwa- chyba z ambasady, udokumentować żę jesteście w UK leganie- Ty masz polski paszport i to wystarczy, on musi przedstawić wizę.
Małżeństwo to nie wszystko- możę się okazać żę ślub dostaniecie a on nie dostanie wizy małżeńskiej dającej mu prawo pracować i będziecie żyli na odległość. Dziwi mnie żę twój facet tego nie ogarnia.

Jaki on ma status w UK? Jaką wizę?

O obywatelstwo można starać się po 5 latach legalnego pobytu- więc jeśli jest na legalu mógłby to wcześniej zrobić- coś tu śmierdzi.

W register Office przejedziecie serie pytań dotyczących waszego zwiazku
Jesli pani urzędniczka stwierdzi ze cos jej tu śmierdzi a czytając twoj post to napewno to stwierdzi to mozesz skonczyc z karą więzienia
Zastanów się czy warto

Odpowiem tak - masa dokumentow. Wszystko zostanie sprawdzone. W moim przypadku zadali nawet wydrokow konwerscacji z 'WhatsApp' czy 'Messenger' (ok.1000 stron) + zdjecia (tez ok 1000) + dowody ze jestesmy i zyjemy razem. B. wazne jest to, na jakiej wizie przebywa Twoj narzyczony.
Jesli z milosci - jest troche z tym zachodu, jednak nie ma rzeczy nie do 'przejscia' - chyba prosciej bedzie, jesli zalatwicie to w Jego ojczystym kraju (prawo UE zabrania rozdzielania rodzin - jednak mega to spraawdzaja [patrz co wyzej napisalem]). Najlepiej udac sie do jakiejs kancelarii ktora sie tym zajmuje... Placisz a oni wszystko zalatwiaja za Ciebie - co tylko musiosz zrobic, to wyslac im dokumenty ktore beda potrzebowac...
Jesli planujesz malzenstwo 'tylko dla korzysci majatkowych' - od razu odradzam! Za duzo z tym zachodu (nawet jesli 'narzeczony' mowi, ze wszystko zalatwi). Naprawde!

ana69 napisał:
Nie pakuj się w związek na papierze.

Dokumenty to że nie ma przeszkód do zawarcia małżeństwa- chyba z ambasady, udokumentować żę jesteście w UK leganie- Ty masz polski paszport i to wystarczy, on musi przedstawić wizę.
Małżeństwo to nie wszystko- możę się okazać żę ślub dostaniecie a on nie dostanie wizy małżeńskiej dającej mu prawo pracować i będziecie żyli na odległość. Dziwi mnie żę twój facet tego nie ogarnia.
Jak bardzo irytuja mnie ludzie, ktorzy nie maja pojecia o tym co pisza...

Powrót