Ślub Polki z obywatelem Azji (na wizie studenckiej we Włoszech)...

• Autor wątku Autor wątku małgosiappppp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

małgosiappppp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Bardzo proszę o pomoc :) Szukam informacji w internecie, ale nie wszystko jest dla mnie jasne.

Sytuacja wygląda tak:
ja - Polka, od kilku lat pracuję w PL;
mój narzeczony - obywatel jednego z krajów Azji, przebywa we Włoszech na wizie studenckiej. Wiza za kilka miesięcy się skończy.
Chcemy wziąć ślub.
Czy po tym ślubie będziemy mogli jechać do Włoch i legalnie tam pracować?
Zakładam, że możemy wziąć ślub w Polsce? (szukałam takich informacji i znalazłam na jednym forum dziewczynę, która wzięła ślub w USC z obywatelem tego kraju tylko na podstawie dokumentów załatwionych przez ambasadę, bez postępowania przed sądem). Mój narzeczony nie ma żadnego udokumentowanego pobytu w PL (bo jak wiadomo nie ma kontroli na granicach...).

Postępowanie przed sądem? W sprawie ślubu? Ślubu udzieli USC w Polsce po przedstawieniu odpowiednich dokumentów (narzeczony będzie musiał, poza swym dowodem os. i jego przysięgłym tłumaczeniem, przedstawić dokument o swej zdolności do zawarcia związku małżeńskiego; nieraz tego rodzaju zaświadczenie wystawia konsulat danego kraju, a nieraz po niego trzeba udać się do kraju pochodzenia). Formalne małżeństwo nie oznacza automatycznego pozwolenia na pobyt ani w Polsce, ani w jakimkolwiek innym kraju. Pozwolenie na pobyt to osobna sprawa. O procedurze i dokumantach można poczytać na stronie, np., Łódzkiego województwa - Wydz. ds Cudzoziemców.

Niektóre kraje odmawiają wydania zaświadczenia o zdolności do zawarcia małżeństwa. Po prostu taki dokument w ich systemie prawnym nie istnieje. I wtedy jest problem. Trzeba zrobić jakieś postępowanie przed sądem...

Tak, zdarza się, że podobnego dokumentu w danym kraju nie wydają. Pytać należy w konsulacie odpowiedniego kraju.

Powrót