Ślub, przelew od rodziców

• Autor wątku Autor wątku nomundo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nomundo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry,
mam drobny problem. Jutro biorę ślub i w ramach prezentu rodzice postanowili zrobić mi przelew na ok.40tysiecy. Poprosiłem ich, by w tytule napisali "darowizna na rzecz syna" ale niestety zamiast tego dali "prezent na wesele". Czy w takim przypadku, składając druk sd-z2 mogę całą kwotę wliczyć na siebie, czy jest to domyślnie też dla narzeczonej? W tytule nie ma nic o osobach które mialyby dostać (po prostu " prezent na wesele"). Kwota będzie już dzisiaj, tj.dzien przed ślubem. Czy jest jakiś sposób by zaznaczyć, że jest to darowizna tylko dla mnie (linia 0), bez udziału narzeczonej ?

kto i z jakich środków organizował wesele (w rozumieniu przyjęcia weselnego)?

Dokładny przelew jak teraz sprawdziłem to "Na prezent ślubny". Dwa przelewy, jeden 20tys PLN (od ojca) drugi 10tys PLN (od mamy, taki sam tytuł). Konto moje, prwyatne. Rodzice mają rozdzielność majątkową. Wesele robię wspólnie z narzeczoną, dzielimy się kosztami 50/50

wg mnie tytuł przelewu "na prezent ślubny" wskazuje jednoznacznie na darowiznę :)

słowo prezent jest (używanym w języku potocznym) określeniem darowizny :)

adresatem jesteś wyłącznie Ty, gdyż tylko Ty jesteś posiadaczem rachunku, a poza tym dzisiaj jesteś _jeszcze_ kawalerem, :) więc to też przemawia na Twoją korzyść.

a zatem, traktuj te przelewy jako darowizny...

oczywiście, ważne jest czy przez ostatnie pięć lat (od początku 2016 roku) NIE dostawałeś od rodziców jakichkolwiek pieniędzy na rachunek bankowy

Ostatnia edycja:
Otrzymywałem na konto, na te oraz inne (poprzednie, zmieniłem bank). Mam 26lat, samodzielny finansowo jestem od 3-4lat. Wcześniej dostawałem na studia/ mieszkanie. A teraz urodziny/ święta/ jakieś dni dziecka/ zwroty za zakupy

jesteś w stanie podsumować, jak duże to były kwoty (rok 2015 i poprzednie Cię NIE interesują, zsumuj: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, odrębnie darowizny od ojca i odrębnie od matki)

2016 - na studia (mieszkanie, wyżywienie) około 20tys (razem)
2017 - tu trochę na studia na początku, później już tylko jakieś prezenty urodzinowe - około 5tys
2018,2019,2020 - same prezenty "urodzinowe", po około 2tys na rok. W tym okresie nastąpiła rozdzielność majątkowa rodziców, przelewy od ojca.
2021 - same prezenty urodzinowe + wesele

Więc wychodzi tak:
Około 25 tys od rodziców razem, dodatkowo 10tys od matki, okolo 26 tys od ojca

A po co cokolwiek sumować? Zgłaszasz darowizny jako zwolnione z opodatkowania. SD-Z2. Masz na to 6 miesięcy od daty otrzymania.

Najbardziej martwiło mnie to, że w przelewie nie było napisane że to "dla syna" (mimo, że na moje konto i przed ślubem).
Nie muszę do tego dodawać jakiś "umów darowizny" ? Wystarczy samo potwierdzenie przelewu ?

Wystarczy, ale nie musisz go dołączać do deklaracji.

Powrót