Ślub w Hiszpanii a samodzielny zakup nieruchomości w PL

• Autor wątku Autor wątku karzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karzak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Dwa lata temu wzięłam ślub z Albańczykiem w Hiszpanii (w Barcelonie), teraz jestem w trakcie rozwodu w Polsce i chciałabym wziąć kredyt hipoteczny na zakup mieszkania. Zastanawiam się, czy mogę w tej chwili (przed decyzją o rozwodzie) wystąpić sama o kredyt, powołując się na fakt, że brałam ślub w Katalonii, a według tamtejszego prawa małżonkowie po ślubie zachowują odrębność majątkową. Razem z mężem mieszkałam tylko na terenie Hiszpanii. Znalazłam w internecie informację, że "generalnie stosuje się przepisy małżeńskiej umowy majątkowej kraju, w którym jest ona zawarta". Czy jest jakiś konkretny artykuł/ konwencja na które mogłabym się powołać?

Czy ślub byl zgłoszony w urzędzie stanu cywilnego w Polsce ?

Nie, nie był. Ja go nie zgłosiłam, myślałam, że hiszpański USC przesyła informację o ślubie do polskiego USC...

A sprawa rozwodowa jeszcze nie w toku ? Musi Pani zglosić ten slub,żeby potem sie rozwieśc.
Ta rozdzielnośc majątkowa w Polsce nie ma zastosowania.W Polsce musiała by Pani zawrzec umowę majątkowa w formie aktu notarialnego- art 47 krio.
Analogiczie, w Hiszpanii w kilku okręgach autonomicznych uzyskuje się automatycznie z chwilą zawarcia zw. małż. odrębnośc majątkową.W takim razie Hiszpanie z innych okregów, gdzie ten przepis nie istnieje, braliby ślub w Katalonii, po to, aby nie spisywać odrębnych umów majątkowych ? Nie.
Kroki , jakie należy podjąć, to zarejestrować ślub w Polsce, zlożyc pozew o rozwod i wtedy starać sie o kredyt.

Moim zdaniem jeżeli małżonkowie nie mają miejsca zamieszkania w tym samym państwie, to właściwym prawem na podstawie art. 51 ust. 2 będzie prawo hiszpańskie.

Nie znam tamtejszego prawa, ale jeżeli prawo tamtego państwa przewiduje rozdzielność majątkową, to tak to należy traktować.

Akurat tutaj nie chodzi o prawo hiszpanskie, tylko katalonskie.Katalonia jak na razie panstwem jeszcze nie jest.

W razie braku wspólnego obywatelstwa decyduje prawo miejsca zamieszkania, czyli w Pani wypadku prawo polskie.
Podtrzymuję to, co napisałam wyżej.
W Hiszpanii np. dozwolone są śluby miedzy osobami tej samej płci.To wcale nie oznacza,że takie osoby mogę sobie wziąć ślub w Hiszpanii i ten ślub jest ważny w Polsce.

Przesłankę "prawo państwa" należy interpretować celowościowo, analogicznie do zasad określonych w art. 41 Rozporządzenia Bruksela II.

Oczywistym jest, że skoro na terenie danego państwa istnieje kilka systemów prawnych, właściwy będzie ten, z którym małżonkowie są najbardziej związani, czyli w tym przypadku kataloński, a nie hiszpański.

A z jakiego przepisu prawa to wywodzisz?
Bo ewidentnie z art. 51 ust. 2 ustawy prawo międzynarodowe prywatne, w przypadku braku miejsca wspólnego pobytu małzonków na terenie tego samego państwa, "właściwe jest prawo państwa, z którym małżonkowie w inny sposób są wspólnie najściślej związani", czyli prawo Katalonii.

Ostatnia edycja:
Spełnij swoje marzenia razem z BEST-HOME i stań się właścicielem pięknej nieruchomości w słonecznej Hiszpanii. Domy i mieszkania w Hiszpanii nakażdą kieszeń. Pomożemy w wyborze nieruchomości indywidualniedo Twoich potrzeb. Bez żadnych prowizji. Bezpłatnie odbierzemy Ciebie i Twoją rodzinę z lotniskaw Alicante lub w Murcji. Zapraszamy do zapoznania się z aktualnymi ofertami naszego biura nieruchomości: BEST HOME Nieruchomości Hiszpania: apartamenty, domy, mieszkania a także do śledzenia naszego bloga: blog

Powrót