slub w niemczech

• Autor wątku Autor wątku efusia2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

efusia2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam,
zamierzam pobrac sie z obywatelem niemiec, w zwiazku z tym mam male pytanko. Jakie dokumenty sa mi potrzebne??? biorac pod uwage ze wlasnie rozwiodlam sie w polsce. i czy wszystko musi byc tlumaczone przez przysieglego czy formularze europejskie wystarcza?????

Najlepiej zapytaj w Standesamcie . Kazde miasto ma inymagania .Ode mnie chcieli np caly protokol rozwodu .Wszystko musi byc przez tlumacza przysieglego tlumaczone.
Powodzenia

Witam!
dwa tygodnie temu wyszlam za Maz na terenie Niemiec(tu tez bedziemy mieszkac na stale). Moj Maz ma obywatelstwo niemieckie. Czy moglby ktos mi powiedziec jakie sprawy powinnam teraz uregulowac tu na miejscu? Oczywiscie chodzi o wymiane dokumentow, jak to wyglada z ubezpieczeniem etc. Chcialam te informacje uzyskac od odpowiednich osob w konsulacie , ale dodzwonienie sie tam graniczy z cudem, a niestety do najblizszego konsulatu mam jakies 300km..
Z gory dziekuje za odpowiedz!

hej,
w Standesamcie chca ode mnie swiadectwo rozwodu z sadu na podstawie jakiegos art.33 a nasz polski sad wystawil mi cos z art.39 i twierdza ze tak musi byc...no a ja nie jestem pewna czy to wlasciwy papierek...pomocy

ale artykul czego, przepisow polskich czy niemieckich i jakich przepisow konkretnie?

ok, chodzi o to (art. 39)

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003R2201:PL:HTML

Rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/2003

z dnia 27 listopada 2003 r.

dotyczące jurysdykcji oraz uznawania i wykonywania orzeczeń w sprawach małżeńskich oraz w sprawach dotyczących odpowiedzialności rodzicielskiej, uchylające rozporządzenie (WE) nr 1347/2000

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

a tem stamdesamt chce zaswiadczenie wg starych przepisow z roku 2000 (art. 33)

ZAŁĄCZNIK IV

Świadectwo określone w art. 33 dotyczące orzeczeń w sprawach małżeńskich

1. Kraj pochodzenia …

2. Sąd lub organ wydający świadectwo

2.1. Nazwa …

2.2. Adres …

2.3. Tel./fax/e-mail …

3. Małżonkowie

3.1. Żona

3.1.1. Imiona i nazwisko …

3.1.2. Kraj i miejsce urodzenia …

3.1.3. Data urodzenia …

3.2. Mąż

3.2.1. Imiona i nazwisko …

3.2.2. Kraj i miejsce urodzenia …

3.2.3. Data urodzenia …

3.3 Kraj, miejsce (o ile jest znane) i data zawarcia związku małżeńskiego

3.3.1. Kraj zawarcia związku małżeńskiego …

3.3.2. Miejsce (o ile jest znane) zawarcia związku małżeńskiego …

3.3.3. Data …

4. Sąd wydający orzeczenie

4.1. Nazwa …

4.2. Umiejscowienie …

5. Orzeczenie

5.1. Data …

5.2. Numer …

5.3. Rodzaj orzeczenia

+++++ TIFF +++++

5.3.1. | Rozwód | |

+++++ TIFF +++++

5.3.2. | Unieważnienie małżeństwa | |

+++++ TIFF +++++

5.3.3. | Separacja | |

5.4. Czy orzeczenie wydane zostało w trybie zaocznym?

+++++ TIFF +++++

5.4.1. | Nie | |

+++++ TIFF +++++

5.4.2. | Tak | |

6. Nazwiska stron, którym udzielono pomocy prawnej …

7. Czy od orzeczenia można się odwołać na mocy przepisów prawnych Państwa Członkowskiego pochodzenia?

+++++ TIFF +++++

7.1. | Nie | |

+++++ TIFF +++++

7.2. | Tak | |

8. Data uprawomocnienia orzeczenia w Państwie Członkowskim, w którym orzeczenie zostało wydane

8.1. Rozwód …

8.2. Separacja …

Sporządzono w … dnia … | Podpis i/lub pieczęć |

Moim zdaniem sad polski ma racje

Ostatnia edycja:
dokladnie takie pismo dostalam:) mam nadzieje ze sie uda:)
dzieki:)

W tym przypadku moge pomoc jestem po zlozeniu odpowiednich dokumentow w Urzedzie Stanu Cywilnego i za tydzien bede mezatka wiec moge w miare mozliwosci pomoc.

witam ponownie:)
wyszlam za maz za obywatela niemiec, tu tez sie zameldowalam i mieszkam, itd. mam tylko maly problem - obecnie po zmianie nazwiska nie mam aktualnegodowodu osobistego, legitymuje sie aktem malzenstwa co jest bardzo uciazliwe. napewno nie jestem jedyna osoba ktora wyszla za maz za cudzodziemca i napewno wiecie jak szybko i sprawnie oraz gdzie wymienic dokumenty???????? probowalam skontaktowac sie z konsulatem ale tam niewiele mi pomogli - wogole to nie wiem po co takie urzedy istnieja skoro nikomu nie potrafia pomoc....
prosze o jakas odpowiedz
z gory dziekuje

dowod osobisty mozna wyrobic tylko w Polsce, w miejscu ostatniego zameldowania na stale przed wyjazdem za granice

w konsulacie mozna wyrobic tylko paszport, wyrobienie dowodu w konsulacie jest niemozliwe

Powrót