Ślub w wieku 17 lat

• Autor wątku Autor wątku MagdaMyszka4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

MagdaMyszka4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam.Mam takie pytanie.Bardzo ważne.Czy mogę w wieku 17 lat wziąć ślub cywilny za zgoda sadu rodzinnego? Proszę 9o szybko odpowiedz.I co trzeba zrobić żeby taka zgodę dostać?:?

Jeśli sąd się zgodzi, to możesz.

Zazwyczaj tym ważnym powodem jest ciąża, jeśli jesteś w ciąży to masz duże szanse na uzyskanie zgody.

Art. 10. § 1 KRO
Nie może zawrzeć małżeństwa osoba nie mająca ukończonych lat osiemnastu. Jednakże z ważnych powodów sąd opiekuńczy może zezwolić na zawarcie małżeństwa kobiecie, która ukończyła lat szesnaście, a z okoliczności wynika, że zawarcie małżeństwa będzie zgodne z dobrem założonej rodziny.

Sama ciąża to nie jest jeszcze ważny powód...

a na co zwraca sad uwagę ?przy takim rozpatrywaniu sprawy.i co jeśli tym powodem jest to że się kochamy i chcemy być jak najwcześniej powiązani??i czy jet potrzebna zgoda rodziców?

i moim powodem jest takze to ze rodzice mnie wykorzystuja do prac domowych mimo ze mam tez siostre i tez potrafi wiele zrobic.mam juz dosc.a jesli sie odezwe to momentalnie jest klotnia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wydaje mi sie, że to jak napisałaś "że się kochamy i chcemy być jak najwcześniej powiązani" nie będzie stanowiło dostatecznego argumentu dla sądu, tak samo jak fakt, że rodzice Cię "wykorzystują" do prac domowych. Co to znaczy wykorzystują? A poza tym jeżeli źle Ci się mieszka z rodzicami, to zawsze może się wyprowadzić, a nie od razu brać ślub.

i moim powodem jest takze to ze rodzice mnie wykorzystuja do prac domowych mimo ze mam tez siostre i tez potrafi wiele zrobic.mam juz dosc.a jesli sie odezwe to momentalnie jest klotnia.

Prace domowe to poniekąd obowiązek dziecka jako członka rodziny. No chyba, że NAPRAWDĘ są ponad Twoje siły to zgłoś to np do pedagoga szkolnego.

moge sie wyprowdzic w wieku 17 lat?na to sie sad zgodzi?

MagdaMyszka4 napisał:
moge sie wyprowdzic w wieku 17 lat?na to sie sad zgodzi?

Do 18 lat pozostajesz pod władzą rodzicielską. Jak nie dostaniesz zgody na ślub i nie dostaniesz ślubu to do 18-tki samowolnie nie możesz.

zeby dostac taka zgode to trzeba cos do nich napisac?i czy to cos kosztuje

Wniosek o jej przyznanie składa się w Wydziale Rodzinnym Sądu Rejonowego, koszt 100 zł (ale można wnioskować o zwolnienie). Niemniej musisz załączyć opis sytuacji życiowej uzasadniającej ten wniosek. Z góry zaznaczam - "bardzo się kochamy" i "rodzice każą mi sprzątać a siostra nic nie musi" to za mało...

jak mam to napisać są jakieś wzory takiego podania czy co trzeba zrobić i ile to kosztuje?

Jakie mam szanse ze dostane zgode na slub?do 18 mi braknie 7 ms

Szanse są moim zdaniem zerowe. Nie masz żadnego ważnego powodu. Lepiej poczekaj 7 miesięcy.

Dobra ja się tracę.Po kolei.

1. Mogę wziąć ślub bez zgody rodziców za zgodą sądu w wieku 17 lat?
2.Czy mogę się wyprowadzić samowolnie lub za zgodą sądu w wieku 17 lat?
3.Czy mogę w wieku 17 lat wyjechać na wakacje samowolnie do pracy za granice?
4.Czy wszystko musi być od lat 18???!!!:(((

1. Tak
2. Jeśli będziesz mężatką- tak. Inaczej, sąd raczej się nie zgodzi na wyprowadzkę.
3. Nie, o ile nie będziesz mężatką.
4. Tak, o ile nie będziesz mężatką.

Czy wszystko musi być od lat 18??

Nie. Do sejmu wolno Ci startować od 21 lat, senatu od 30 a na prezydenta bodajże 35 :)
A tak na poważnie to ten wiek ustalono właśnie po to, żeby osoby dojrzały choć w minimalnym stopniu do swoich ról w społeczeństwie.

Dołączę się, u mnie sytuacja wyglądała trochę inaczej
Po 12 rż mieszkałam z ojcem, niestety gdy miałam 15 lat tato zmarł i wróciłam pod opiekę matki. Niestety nasze kontakty nie "układały się dobrze" i pewien przebieg zdarzeń spowodował że w wieku niespełna16 lat matce ograniczono władzę rodzicielską, a ja zostałam umieszczona w bursie szkolnej. Jednak u mnie było to o tyle proste że całe życie rodzice po sądach biegali i pełne akta naszej rodziny były w sądzie rodzinnym, matce zarzucano nadużycia władzy rodzicielskiej, leczyła się psychiatrycznie i miałam mnóstwo życzliwych osób dookoła ( dyrekcje szkoły, rodzinę ojca, wychowawców w bursie, przesympatyczną panią kurator), mieszkałam też w małym miasteczku z tąd szybki bieg sprawy.
Nie zawsze można oceniać kogoś młodego mającego dość domu rodzinnego jako rozkapryszonego nastolatka, jednak najgorsze co możesz zrobić to wyjść za mąż, z autopsji wiem że rozpaczliwe i pochopne rozwiązania są najmniej korzystne.

Nie wiem na jakiej podstawie uważasz że po ślubie nie będziesz mieć obowiązków domowych, mogę ci zagwarantować że będzie ich o wiele więcej.Małżeństwo to jest podjęcie odpowiedzialności nie tylko za swoje życie, i w porównaniu z mieszkaniem z rodzicami jest o wiele bardziej pochłaniające. Podejrzewam że sędzia słysząc argument " bo się kochamy" nie wyda zgody ze względu na brak dojrzałości.

Ostatnia edycja:
Jakie mam szanse na zgodę sadu tak mniej więcej do 0%-100%?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót