ślub z Amerykaninem-Polakiem

• Autor wątku Autor wątku iwonahelena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwonahelena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Prosiłabym o pomoc.

Ja i mój narzeczony chicelibyśmy się pobrać w sierpniu br. On posiada podwójne obywatelstwo, polskie oraz amerykańskie, ale, niestety, nadal nie ma polskich dokumentów (przez błąd w polskim akcie urodzenia, sprawa jest w sądzie i prawodpodobnie nie uda się jej wyjaśnić na czas). Chciałabym zapytać co możemy zrobić - nie zależy nam na ślubie konkordatowym, moglibyśmy wziąc jedynie kościelny na jego Amerykańskim paszporcie, a następnie później cywilny w Polsce lub w USA? Czy dałoby się cos takiego załatwić? Czy lepiej by było dla nas pobrać się cywilnie na jego polskich czy amerykańskich dokumentach?

Na innym forum przeczytałam, że może dostać zaświadczenie o "braku żony" w polskim sądzie, niekoniecznie w USA. Czy to jest potwierdzone?

Miałam roczną wizę turystyczną, skończyła się kilka msc temu. Czy powinnam juz teraz postarać się o nową czy poczekać na po ślubie?

Bardzo proszę o pomoc.

Ślub wyznaniowy ślubem w świetle prawa krajowego zawarciem małżeństwa nie jest (z wyłączeniem tzw. slubu konkordatowego).

Witam
Jest duza sprawa wiec, Byłam na visie J1 w USA przez 21 miesięcy, nie przekroczyłam daty wygaśnięcia visy nawet wróciłam wczesnej. Tam poznałam mojego narzeczonego, wróciłam wcześniej do polski i od grudnia 2015 roku nie widziałam Go ani razu :( Narzeczony mieszka w stanach od 17 lat, jest legalnie pracuj jest sponsorowany przez Firmę, ale nadal nie ma swoich wszystkich dok. będzie je miał w 2017 roku, Czy jak przyjedzie do Polski zawrzeć ze mną związek małżeński będzie miał jakiś problem z powrotem do USA ?? czy są potrzebne jakieś dokumenty :!:

Ma tzn pemment, jest sponsorowany przez swojego szefa ! :)

Powrót