ślub z Amerykaninem

• Autor wątku Autor wątku jojoojoj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jojoojoj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Bardzo proszę o poradę w sprawie zawarcia związku małżeńskiego z obywatelem Stanów Zjednoczonych.
Chciała bym się dowiedzieć, gdzie procedura przebiega szybciej w Polsce czy w Stanach Zjednoczonych. Obywatel USA ma tylko obywatelstwo amerykańskie.
Czy to, że odmówiono mi wizy turystycznej po raz pierwszy będzie miało jakoś na przyznanie mi wizy narzeczeńska K1?
Czy zawarcie związku małżeńskiego w Polsce, automatycznie zyskuje osobowość prawną w USA, czy potrzebne są jakieś dodatkowe dokumenty?

Dziękuje za informacje

Witam,

Minal juz jakis czas od twojego pytania i byc moze znasz juz odpowiedz na swoje pytanie.
wszystko zalezy od tego czy posiadasz juz jakas wize czy nie. Jesli posiadasz wize, nawet turystyczna procedura bedzie przebiegac sprawniej w USA. Jesli takowej nie posiadasz, lepiej zawrzec slub w Polsce. Otrzymuje sie wtedy od reki Green Card na 2 lata. Po 2 latach, jesli pozostaje sie w zwiazku malzenskim z obywatelem USA, dostaje sie wize na 10 lat. Po 3 latach w USA i 3 latach zwiazku malzenskiego z Amerykaninem mozna ubiegac sie o obywatelstwo amerykanskie, ktore dostaje sie praktycznie od reki.
Twoj narzeczony przed slubem w Polsce bedzie musial stawic sie w sadzie i zlozyc oswiadczenie, ze nie pozostaje w zadnym zwiazku malzenskim, Stany nie wydaja zadnego dokumenty poswiadczajacego, ze ktos jest stanu wolnego! Procedura dostania sie do Stanow od mementu slubu do wydania Green Card to okolo miesiaca!
Gdybys chciala zawrzec zwiazek malzenski w Stanach musisz ubiegac sie o wize narzeczenska a to moze trwac dlugimi miesiacami!!!!!
Dlatego, jeszcze raz powtrzoe, jesli masz wize to Stany, jesli nie, tylko Polska
Sama procedura emigracyjna jest wyjatkowo complicated, ale chetnie Ci pomoge, jesli jestes jeszcze zainteresowana.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam,mam podobną sytuację...posiadam jednak vizę turystyczną.Bywam w Stanach co pół roku nie dłuzej niż na miesiąc.Planuje teraz wyjechać i wziąć tam ślub z chłopakiem który ma zieloną karte a teraz czeka na egzamin do obywatelstwa.We wrzesniu przylatuje do mnie do Polski ,po czym wylatujemy razem i ślub planujemy w Chicago.Moje czekanie tam na zieloną karte i zakaz przyjazdu do Polski w tym czasie mnie trochę przeraża,mam tu firmę,którą planuje zawiesić,nieruchomość,którą musze wynająć itd. Więc moje pytanie brzmi...poczekać aż narzeczony dostanie obywatelstwo i ślub w Polsce ? a jesli zdecyduje sie wyjechac,to co to jest biały paszport w Stanach i Travel Document ?czy mogę na tym wjeżdżać i wyjeżdżać ze Stanów.Z góry dziękuję,pozdrawiam

Hi Anna,

Jesli posiadasz wize turystyczna, to zdecydowanie lepiej dla Ciebie wziac slub w Stanach, dostanisz wtedy Zielona Karte na 2 lata. Jesli mowisz Bialy paszport, to chyba masz na mysli reentry permit? Bedziesz mogla wyjezdzac poza granice USA bez obawy o utrate tej karty, jednak nie dluzej niz 6 miesiecy. Generalnie wyjazdy 3-tygodniowe, 2 miesieczne sa ok, dluzsze moga spowodowac problemy. Nalpeiej nie wyjezdzac w ogole badz na krotko, gdyz po 2 latach, dostaniesz stala Zielona Karte na 10 lat, a po 3 latach w Stanach mozesz ubiegac sie o obywatyelstwo. Dokladnie 90 dni przed 3 rocznica w USA mozesz sie o nie ubiegac, kazdy pobyt poza granicami USa odlicza sie od tych 3 lat. W podaniu o obywatelstwo trzeba dokladnie wypisac, kiedy wyjezdzalo sie i jaki byc cel wizyty, etc.
Mozesz oczywiscie poczekac w Polsce az narzeczony dostanie obywatelstwo w USA i wziac slub w Polsce. Bedziesz musiala isc do sadu i odbedzie sie hearing w obecnosci sedziego, tlumacza przysieglego( ktorego trzeba oplacic), narzeczony pod przysiega bedzie musial poswiadczyc, ze nie pozostaje w zwiazku malzenskim w USA, ze jest stanu wolnego. Wtedy dostaniecie pozwolenie na slub i z tym dokumentem mozna isc do Urzedu Stanu Cywilnego. Po slubie nalezy miec appointment w ambasadzie, wypelnic druk on line i pojechac na rozmowe z konsulem. Po serii pytan, otrzymasz wize emigracyjna. Paszport otrzymasz kurierem w ok. 2 tygodni z wbita nowa wiza. Zielona Karta bedzie czekala juz w USA. Jest to kartka na 2 lata z warunkiem, ze pozostaniesz w zwiazku malzenskim. Jesli Twoj stan cywilny sie zmieni utracisz karte. Po 2 latach dostajesz karte na 10 lat ( zwykle poprzedzona nowym interview, dodatkowa oplata, wypelnianiem dokumentow, wysylaniem wspolnych zdjec, kont, dokumentacji, ze malzentwo jest prawdziwe). Po 3 latach w USA ubiegasz sie o obywatelstwo, badz po 5 latach, jesli wezmiesz rozwod.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Dziekuje ślicznie za wyczerpującą odpowiedź :) pozdrawiam

Witam,
chciałabym wziąć ślub z amerykaninem. W tej sprawie kontaktowałam się z zaprzyjaźnionym prawnikiem, który poinformował mnie, że procetury są mniej skomplikowane i możemy wziąć ślub od razu po jego przyjeździe, a jedyne czego narzeczony będzie potrzebował to komplet dokumentów finansowych np. ostatnie rozliczenie, paszport i prawdopodobnie akt urodzenia (o ostatnim nie wspomniał). Następnie mogę starać się o wizę tymczasową, którą dostanę niemal od razu (tydzień, dwa tygodnie). Jakich dokumentów narzeczony będzie potrzebować? Jakie ja muszę zgromadzić do ślubu, a jakich do wizy tymczasowej?

You are welcome, Anna

Hi Em,

Niestey prawnik jest w bledzie, nie bedziecie mogli wziac slubu od razu. Narzeczony bedzie potrzebowal akt urodzenia, ktory bedzie musial zostac przetlumaczony przez tlumacza przysieglego, paszport i zaswiadczenie, ze nie pozostaje w zwiazku malzenskimw USA. Niestety USA nie wydaja takiego dokumentu, dlatego nalezy zadzwonic do sadu polskiego i wyznaczyc date na hearning. Zwykle czeka sie na to pewien okres czasu, wiec najlepiej dzialac od razu. Na sprawe przychodzimy z tlumaczem przysieglym, narzeczony pod przysiega oswiadcza, ze jest stanu wolnego, sad przygotowuje dokument. Z tym dokumentem, paszportem i prztlumaczonym aktem urodzenia mozna udac sie do Urzedu Stanu Cywilnego i wybrac date slubu.
Wize, ktora dostaniesz po slubie to wiza imigracyjna. Bedziesz potrzebowala swiadectwo o niekaralnosci, akt urodzenia (pelen) i jego tlumaczenie przez tlumacza przysieglego, jesli jestes rozwiedziona, pelen akt slubu z adnotacja o rozwodzie, KONIECZNIE karte szczepien poswiadczona przez specjalnego lekarza, badanie na obecnosc STD's, czasami trzeba uzupelnic szczepienia, akt malzenstwa z amerykankim narzeczonym, wszystko co moze poswiadczyc, ze Wasz zwiazek jest prawdziwy: listy, kartki, zdjecia- wszystko to zostanie obejrzane przez konsula na interview, zanim zdecyduje on, czy wydac wize emigracyjna.
Narzeczony bedzie potrzebowal tez WW jesli chodzi o podatki, ostatnie 3 lata. Naczeczony bedzie musial wykazac majatek w USA, wlasnosc domu, samochodu, akcji, business, etc. Bedzie musial podpisac, ze bedzie Cie utrzymywal w USA przez okres 10 lat. Bedzie musial wskazac adres pod ktorym bedziecie wspolnie mieszkali.
Jesli masz jeszcze jakies pytania, to chetnie pomoge. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
BehindBlues,
dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj wykonałam parę telefonów i wiem, że masz rację odnośnie ślubu. W sprawie wizy posiadam nieco inne informacje. Będę potrzebowała tak jak mówisz świadectwo o niekaralnosci, odpis aktów urodzenia i ich tlumaczenie przez tlumacza przysieglego, wyniki badań lekarskich, odpis zupełny aktu małżeństwa, 2 zdjęcia do wizy, formularz wizowy emigracyjny wypełniony w języku angielskim, nasze paszporty, komplet dokumentów finansowych np. ostatnie rozliczenie męża. Ja słyszałam, że wiza którą otrzymam jest to wiza tymczasowa i mogę pracować mając taką wizę w USA legalnie. Następnie aplikuję o zieloną kartę itd. Dostaję mnóstwo sprzecznych informacji. Czasami brakuje mi sił. Tym bardziej, że to jest małżeństwo z miłości. Nvm.
Pozdrawiam.

Hi,

Wize o ktora sie ubiegasz to wiza emigracyjna, a nie tymczasowa. Chyba, ze nazywasz ta wize w taki sposob, bowiem otrzymanie Zielonej Karty na 2 lata to prosta sprawa po otrzymaniu tej wlasnie wizy. I wtedy dostaniesz social security number i bedziesz mogla pracowac w USA legalnie, bedac rezydentem USA. Bedziesz miala takie same prawa jak citizen, poza prawem to glosowania, zasiadania w jury, utraty stausu resident w przypadku felony oraz faktu, ze za kazdym razem, kiedy bedziesz sie przeprowadzac bedziesz musiala informowac o tym Immigration i bedziesz musiala zawsze iec ze soba swoja Green Card.
USCIS - USCIS Immigrant Fee

"After you are admitted to the United States, USCIS will verify payment of the USCIS Immigrant Fee and mail your Permanent Resident Card (Green Card) to the address you provided to DOS at the time of your immigrant visa interview or to U.S. Customs and Border Protection at the time of your admission."

Tymczasowa nie jest wiza, a Zielona Karta, poniewaz jest tylko na 2 lata. To jest tylko conditional permanent residence! Warunkiem jest pozostanie w zwiazku malzenskim, po uplywie 2 lat dostaje sie normalna Green Card na 10 lat poprzedzona kompleksowym interview.
Pozdrawiam. Good luck!

Ostatnia edycja:
Witam

Jestem w związku z Amerykaninem i planujemy w październiku tego roku wziąźć slub. Dodam że mieszkam obecnie w Polsce a mój narzyczony przylatuje do POlski ze USA pod koniec sierpnia i planuje tutaj zostać do stycznia. W ciągu tego okresu chcielibyśmy zalegalizować nasz związek. Z tego co się naczytałam w POlsce procedury legalizcji związku są bardzo utrudnione i zajmują wiele czasu. Słyszałam natomiast że bardzo gładko procedury przebiegają w Danii i Amsterdamie. DLatego prosiłabym o podanie dokumentów które musimy złożyć aby zalegalizować związek w tamtejszym urzędzie , ile czasu sie czeka i jak cała procedura wygląda. Dodam że w styczniu chcielibysmy wrócić już jako małżeństwo do USA. Posiadam wize C1/D czy na ta wizę mogę razem z nim wjechac do USA i podjąć tam legalnie prace? Będę wdzięczna za pomoc. pozdrawiam

Dzień dobry,
chciałabym zapytać o tymczasową wizę małżeńską. Chciałabym wyjechać na tej wizie zaraz po ślubie z mężem amerykaninem. Od awokata uzyskałam informacje że jest to możliwe w ramach ustawy o łączeniu rodzin. Wizę dostanę szybko jeżeli stawimy się razem, a wszystko co potrzebujemy to: badania lekarskie, paszporty, wypełniony formularz emigracyjny, odpis aktu małżeństwa przetłumaczony, dwa zdjęcia do wizy, zaświadczenie o niekaralności oraz jego ostatnie rozliczenie finansowe. Bardzo proszę o informacje.

Mam pytanie. Jestem po legalnym slubie z Amerykaninem. Probowalem dostac wize turystyczna i nic z tego po wielu prubach. Slub wzielismy w Kanadzie czy jest jakas mozliwosc zeby wyjechac do stanow i tam zostac? Prosze o jakies info

Witam,mam pytanie jestem w zwiazku z obywatelka usa piec lat,green card mam prawie 4 chce zdawac na obywatelstwo ale mamy taxy jako malzenstwo-osobno czy moge miec problem?wiem ze po slubie z obywatelka mam prawo juz po 3latach ale balem sie i gdzies wyczytalem ze po 5latach green card juz nie powinni sie czepiac czy to prawda?pozdrawiam

Witam!Jestem w związku z Amerykaninem,chcemy się pobrać tym bardziej ,że właśnie dowiedzieliśmy się że będziemy mieli dzidziusia(2 miesiąc).Proszę o pomoc w rozwiązaniu sprawy wizy ,ponieważ chciałabym się zacząć o nią starać jak najszybciej-zależy mi aby urodzić dziecko już w Stanach,a tez możliwość podróżowania samolotem w ciąży jest tylko do 8 miesiąca.Czy powinnam starać się o wizę turystyczną i czy wydadzą mi ją gdy jestem w ciąży?Czy też musimy składać dokumentów wizę narzeczeńską,czy fakt że jestem w ciąży pomoże nam uzyskać ją wcześniej,tym bardziej że nie mam pracy ani własnego mieszkania w Polsce?Wiem że tego typu argumenty na temat pracy i mieszkania mogą wydawać się dziwne ale przyszły mąż zapewni nam właśnie to wszystko w USA.Bardzo proszę o odpowiedź ,pozdrawiam!Aga.

Witam.Jestem troszke podlamana takze potrzebuje porady.Jestem obywatelka usa , tydzien tame wzielam slub cywilny w Polsce.Obecnie juz jestem w usa a moj maz w Pl.Teraz mam pytanie jaka jest NAJSZYBSZA droga abysmy mogli byc razem w usa????

to jest dluga droga. Bedziesz musiala zlozyc wniosek I130 zeby starac sie o zielona karte dla swojego partnera. Mozesz w tym samym czasie zlozyc wnisek ( z I130) K - 3. K-3 jak zostanie zaakceptowany umozliwi mu wjazd do kraju zeby czekac na decyzje o zielona karte. Na K-3 nie bedzie mogl pracowac. U mnie mija rok jak zlozylismy dokumenty. To trwa dlugo.

BehindBlues proszę o pomoc. Zanim napiszę temat, proszę odpisać, że otrzymałeś wiadomość. Ślub z Amerykaninem,...
Pozdrawiam.

WItam serdecznie.Jakie dokumenty sa mi potrzebne do zawarci związku małżeńskiego z obywatelem Ameryki w stanach a dokładnie w texasie?

Jakie papiery sa potrzebne żey poslubić obywatela ameryki w teksasie.

witam jak najszybciej otrzymac wize malzenska w polsce czy w usa.dodam ze jestem pi slubie juz 7 lat ale mieszkamy w polsce dzieci tez maja obywatelstwa usa tylko ja mam wize turystyczna a teraz maz chce wrocic do siebie ale nie wiemy jak do tego podejsc zeby bylo sprawnie

Ostatnia edycja:
Powrót