Slub z Hindusem w UK

• Autor wątku Autor wątku Pauinne14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pauinne14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.

Mój narzeczony jest Hindusem. Mieszkamy razem w Walii, on przebywa tutaj na tymczasowej wizie studenckiej. Chcialabym sie dowiedziec jakich dokumentow potrzebujemy zeby wziac slub tutaj, oraz jak ma sie sprawa z jego wiza. Czy po slubie zostanie ona przedluzona? W jaki sposób sie to odbywa i jak sie o to ubiegac?​

Poszukaj na gov.uk jakie warunki musi spełnić żeby dostać vizę.
1 spouse visa- na tej wizie nie będzie mógł pracować i w ciągu 6 miesięcy lub 12 - nie pamiętam- musicie wziąć ślub.
2. Married visa- na tej wizie może pracować- są niestety wymagania co do dochodów. Jak nie zarabiasz 22 czy 24 000 rocznie to nie dostanie wizy małżeńskiej. Dostając tą wizę rezygnujecie z wszelkiej pomocy państwa typu zasiłki na dziecko czy zasiłek na mieszkanie. koszt aplikacji to ok 900 funtów i nie koniecznie musi być przyznana.

Zaproponuj mu żeby razem wyjechać do Indii- wyjdzie czy przypadkiem nie zależy mu na ślubie tylko ze względu na uzyskanie wizy.

(edit)
na LBC była kiedyś dyskusja po zmianie kryterium dochodowego. Angole mają problemy z uzyskaniem tej wizy dla swoich żon. Małżeństwo nie daje obcokrajowcowi spoza UE prawa pobytu w UK. Jeżeli zostanie bez wizy może zostać deportowany i może dostać kilkuletni zakaz wjazdu na terytorium UK.
Dla mnie związek z dziewczyną spoza UE skończył się tak żę musiałem rzucić dobrze płatną pracę w UK i zjechać do Polski gdzie moja dziewczyna ma rezydenturę (
kartę pobytu)

Ostatnia edycja:
Dziekuje serdecznie za odpowiedz! A czy wiesz moze jak odbywalo by sie to gdybysmy pobrali sie w Indiach? Czy dostalby polskie obywatelstwo?

Pauinne14 napisał:
Dziekuje serdecznie za odpowiedz! A czy wiesz moze jak odbywalo by sie to gdybysmy pobrali sie w Indiach? Czy dostalby polskie obywatelstwo?

Aby dostać polskie obywatelstwo zacznij od nauczenia go języka polskiego ;) Bez tego nie dostanie- moja dziewczyna mogłaby się ubiegać ale nie chciało się jej uczyć języka. Osobiście czasami mam dość biurokracji i najłatwiej byłoby się rozstać- tylko miłość jest silniejsza.

Może dostać kartę pobytu w Polsce- musi tam być ileś lat- w Polsce nie w UK. Potem można myśleć o obywatelstwie.

Na wizie studenckiej możecie wziąć ślub w UK- ok 60 czy 80 funtów w councilu. ale to nie da mu prawa pobytu w UK- po ostatnich zmianach wiele małżeństw zostało rozłączonych.

Powrót