ślub z nieeuropejczykiem poza europą

• Autor wątku Autor wątku q_q_q_q
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

q_q_q_q

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam mam problem a właściwie moja siostra. Otórz moja siostra wyjechała do hiszpanii do pracy pracowała tam około 2 lat i nabyła prawa prawdopodobnie rezydenckie jako obywatel hiszpanii posada dowód osobisty hiszpański wydany na 8 lat.
Poznała przebywającego na wycieczce w Hiszpanii Marokańczyka zakochała się i 6 miesięcy temu pojechała do niego do maroka, po miesiącu okazało się ze jest w ciąży postanowili ze pobiorą się i będą razem tylko pojawił się problem ponieważ siostrze skończył się kontrakt w hiszpanii tuż przed wyjazdem do maroka tam zaszła w ciąże i chcąc teraz wyjechać z mężem do hiszpanii musi zapewnić mu dach nad głową wystarczające zarobki na przeżycie, tylko jak ona ma to zrobić gdyż jest w ciąży nikt jej niezatrudni a jeśli niebędzie miała zatrudnienia to tym samym niema szans aby jej mąż mógł przekroczyć granice i być z nią. Polska ambasada w marko umywa całkowicie ręce od takich spraw odsyłając ich do prawników
moje konkretne pytanie jest takie czy w momencie zawarcia związku małżeńskiego ma on prawo przejąć jej nazwisko i tym samym obywatelstwa polskiego bądz hiszpańskiego i czy on po zawarciu związku ma prawo przekroczyć granice jako obywatel europejczyk?? jakie są prawne rozwiązania w takich sytuacjach PROSZE O POMOC!!!!!!

O ile możliwe wróci do Hiszpanii zarejestrować się w bezrobociu wtedy otrzymasz pieniądze
i opłatę na wynajęte mieszkanie potem otrzymasz płatny urlop wychowawczy 2.5 l
wtedy możesz wziąśc ślub w Hiszpanii i myślę że unikniesz trochę kłopotów .

Powrót