Slub z obckokrajowcem a nazwisko dziecka

• Autor wątku Autor wątku kingoza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kingoza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, obecnie mieszkam w Grecji, jestem zareczona z grekiem i wspolnie oczekujemy papierow z Polski aby zawrzec zwiazek mazlenski w tutejszym USC, obecnie jestem w 4 miesiacu ciazy i nie wiem jeszcze jakie nazwisko bedzie nosilo nasz dziecko....
Obecnie kobiety w Grecji pozostaja przy swoim nazwisku panienskim a dziecko otrzymuje nazwisko ojca, co w ogole mi sie nie podoba, nie chce zeby moje dziecko mialo inne nazwisko niz ja ! Czy jest mozliowsc np. zebym ja zostala przy swoim panienskim, a dziecko mialo dwuczlonowe nazwisko?
Bardzo bede wdzieczna za odpowied

kingoza napisał:
Witam, obecnie mieszkam w Grecji, jestem zareczona z grekiem i wspolnie oczekujemy papierow z Polski aby zawrzec zwiazek mazlenski w tutejszym USC, obecnie jestem w 4 miesiacu ciazy i nie wiem jeszcze jakie nazwisko bedzie nosilo nasz dziecko....
Obecnie kobiety w Grecji pozostaja przy swoim nazwisku panienskim a dziecko otrzymuje nazwisko ojca, co w ogole mi sie nie podoba, nie chce zeby moje dziecko mialo inne nazwisko niz ja ! Czy jest mozliowsc np. zebym ja zostala przy swoim panienskim, a dziecko mialo dwuczlonowe nazwisko?
Bardzo bede wdzieczna za odpowied

Czy dziecko zostanie urodzone na terenie RP ? Przy wpisywaniu zagranicznych aktów ślubu do polskich ksiąg, należy zadeklarować m.in. jakie nazwisko będzie nosić dziecko (jeżeli taka deklaracja nie padnie, a dziecko urodzi się na terenie RP, będzie zarejestrowane z nazwiskiem dwuczłonowym) Obecność małżonka w USC jest zalecana, ew. należy posiadać pisemną zgodę na lokalizacje dokumentów w urzędzie stanu cywilnego w Polsce.
Nie wiem czy planujecie rejestrować małżeństwo w Polsce.
Jeżeli przyjdzie na świat w innym kraju, stosuje się odpowiednie przepisy danego państwa. W Polsce należy wtedy dokonać transkrypcji zagranicznego aktu urodzenia. W Polsce, co do obywatelstwa, obowiązuje prawo krwi.
Jest to skomplikowana sprawa i należałoby poznać więcej danych i zdanie obu stron. Urzędnik ma prawo odmówić wydania decyzji administracyjnej, jeżeli są ku temu ważne powody.

Ostatnia edycja:
dziekuje za odpowiedz
1. Dziecko bedzie urodzone w Grecji - wlasnie sie dowiedzialam ze moze miec dwuczlonowe nazwisko
Mam jeszcze 2 pytanie, gdyby Pan bylby uprzejmy odpwiedziec:
1. Jak rejestruje sie malzenstwo w Polsce ? - Wystarczy akt sluby czy cos jeszcze ??
2. co musze zrobic aby moje dziecko mialo rowniez obywatelstwo polskie ??

Powrót