ślub z obcokrajowcem

• Autor wątku Autor wątku Klaudia69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Klaudia69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
wydawało sie, że wszystko co potrzebne mamy, wydaliśmy majątek na piecząki, tłumaczenia. teraz wynikła nowa sprawa. w USC powiedziano nam, że musimy założyć sprawę w sądzie (!) , żeby sąd "zwolnił ze składania zaświadczenia związku prawnego do zawarcia związku małżeńskiego". mogłam coś pokręcić, ale mniej więcej tak to brzmiało. sprawa ma trwać 3-5 miesięcy (!!). czy naprawdę tak to musi być załatwione? aż nie chce mi sie wierzyć.....

pyt2

co zawiera apostille? czym jest ten dokument?

[cytat:108yvui9] Art. 562. Zwolnienia od obowiązku złożenia urzędowi stanu cywilnego dokumentu potrzebnego do zawarcia małżeństwa udziela sąd na wniosek osoby obowiązanej do złożenia dokumentu. [/cytat:108yvui9]

Prawdopodobnie o to zwolnienie chodzi. Stosuje się to wtedy, gdy osoba nie jest w stanie przedłożyć jednego z dokumentów koniecznych do zawarcia małżeństwa i wnosi do sądu o zwolnienie jej z tego obowiązku.

Apostille - legalizacja dokumentu urzędowego. Po prostu spora pieczątka przybijana na odwrocie dokumentu urzędowego, potwierdzająca, że jest on autentyczny.

Wydaje to odpowiedni organ państwa, w którym sporządzono dokument. Np. w Polsce dla polskich dokumentów wydaje to Ministerstwo Spraw Zagranicznych.

.

I naprawdę ma to trwać tak długo? ten wniosek do sądu? jak to wygląda? wypełniam dokument, który mi dadzą, czy sama mam takie pismo napisać?

http://www.obcokrajowcy.republika.pl/do ... slubu.html

wszystko jasne, tylko nie rozumiem podpunktu "podstawa prawna"... wymagany jest dokument zawierający te ustawy, czy one mają być przez nas tylko przestrzegane?

Witam.Chcialabym sie poradzic,jestem w zwiazku malzenskim 3,5 roku.Maz jest Slowakiem.Slub mielismy w Polsce.Mamy dwojke dzieci corke 2,4 oraz syna 9 m-cy.Mieszkamy na Slowacji.Dzieci maja obywatelstwo polskie i slowackie.Niestety nasz zwiazek sie nie uklada,chcialabym wniesc pozew o rozwod.Mam zlozyc dokumenty w Polsce czy na Slowacji?Nastepnie jak bedzie wygladac sprawa z dziecmi.Ja chcialabym je zabrac do Polski.Wiem ze dobrowolnie maz na to sie nie zgodzi.Czy sa szanse aby mieszkaly ze mna a on je tylko odwiedzal?Prosze poradzcie jakie kroki rozpoczac.Dziekuje.

wiem coś o tym, w mojej rodzinie jest taki mankament, mój brat ożenił się z ukrainką, były są i będą problemy prawne dopóki nie uzyska obywatelstwa polskiego

czesc mam pytanie- mam narzeczonego z Iranu, planujemy slub,, w sumie wszystko wiemy ale mam pytanko dotyczace zaswiadczenia o zdolnosci prawnej- chcemy ja otrzymac w ambasadzie Iranu w Wawie, czy ja musze miec jakies dokumenty oprocz dowodu, w ambasadzie nie sa zbytnio mili:(

Myślę, że w tej kwestii informacja uzyskana w ambasadzie będzie znacznie bardziej wiarygodna niż zdobyta na forum, o ile takową tutaj otrzymasz. Nie zrażaj się tym, że w ambasadzie są niemili. Nie ustępuj dopóki nie otrzymasz niezbędnych informacji, oni mogą sobie najwyżej pozrzędzić, nie są u siebie.

Witam. Mój chłopak pochodzi z Nigerii, ale aktualnie mieszka i pracuje w Szwajcarii. Nigdy nie był w Polsce ale tu właśnie chcemy się pobrać. Wiem, że potrzebne jest zaświadczenie o możliwości zawarcia przez niego małżeństwa z Polką, odpis aktu urodzenia i paszport. Ale czy to wszystko? I czy te dokumenty powinny być przetłumaczone W Nigerii czy w Polsce, bo ponoć to ważne gdzie? W mieście gdzie mieszkam w USC powiedziano, że on potrzebuje wizę.... Czy aby na pewno? Dziękuje za odpowiedz.

Powrót