Ślubna sesja fotograficzna a prawa własności

• Autor wątku Autor wątku pawelgrzybek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelgrzybek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Ostatnio brałem ślub, w związku z tym miałem z moją małżonką sesję fotograficzną u profesjonalnego fotografa. Jak Pan Bóg przykazał, podpisaliśmy umowę, zapłaciliśmy zadatek i wszystko grało. Teraz kiedy przyszło do zakończenia usługi pojawił się problem. Fotograf życzy sobie 15 PLN od sztuki za zgranie na płytę CD zdjęć których nie ma w albumie.

Teraz moje pytanie - kto posiada prawa własności do zdjęć zrobionych w trakcie sesji zamówionej przez Zleceniodawcę (i za którą On oczywiście płaci). Zleceniobiorca czy Zleceniodawca. I chodzi mi tu o wszystkie zdjęcia z sesji - całe 105, a nie tylko te wybrane do albumu.

Poniżej umowa przepisana w ważnych punktach co do słowa - w tych które nie dotyczą tematu tylko ogólnie :)

1. Przedmiotem umowy jest wykonanie przez zleceniobiorcę produkcji fotograficznej zwanej dalej produktem.

2. Zleceniobiorca zobowiązuje się do wykonania zlecenia w terminie ... ble, ble, ble (dużo tego a to tylko o terminie).

3. Za wykonanie produktu Zleceniobiorca otrzyma wynagrodzenie w wysokości

Sesja fotograficzna : x PLN 30 zdjęć w albumie format 15x23
OPCJE dodatkowe (wypisuje tylko te które dotyczą - tzn. odpuszczam kwestie z wideo, Fotobook, Coffebook i inne takie, których nie zamawialiśmy i w związku z tym nas nie dotyczą):

Dodatkowe zdjęcie x PLN
Zdjęcia z sesji plenerowej lub studyjnej y PLN
Plus zwrot kosztów dojazdu
Zleceniodawca zobowiązany jest do wpłaty zadatku w wysokości z PLN.

4. Zadatek nie podlega zwrotowi i rezygnacja z któregokolwiek z zamówionych produktów powoduje utratę zadatku.

5. o odpowiedzialności (nic istotnego jeśli chodzi o pytanie, z mojego punktu widzenia)
6. o sile wyższej (nic istotnego jeśli chodzi o pytanie, z mojego punktu widzenia)
7. doręczenia i forma pisemna (nic istotnego jeśli chodzi o pytanie, z mojego punktu widzenia)

8. Postanowienia końcowe
- Strony akceptują warunki niniejszej umowy i zobowiązują się jej przestrzegać.
- W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową zastosowanie mieć będą przepisy Kodeksu Cywilnego.
- Tutaj że sprawy będą rozstrzygane w sądzie RP właściwym dla Zleceniobiorcy
- Wszystkie zmiany wymagają fromy pisemnej
- i o tym że są 2 egzemplarze

Tutaj podpisy i wszystko :)

Prawa autorskie osobiste i prawa autorskie majątkowe przypadają autorowi utworów [czyli w tym przypadku fotografowi].
To on [w porozumieniu z klientem] ustala formę przekazania prawa do korzystania z zdjęć.
Może zrobić to w dwojaki sposób - przekazując prawa majątkowe w całości do dzieł lub udzielając licencji do korzystania z nich przez czas określony, bądź nieokreślony.

W tej umowie niestety nie ma mowy nic o przeniesieniu praw majątkowych, bądź udzieleniu licencji [częsty błąd].

Przeniesienie praw autorskich majątkowych wymaga formy pisemnej i dokładnego określenia pól eksploatacji [na jakich polach można korzystać z utworów] pod rygorem nieważności.

W umowie są również "opcje dodatkowe", których państwo nie zamawiali?
Jeśli tak to i ta opcja [zdjęcia poza albumem] jest jak najbardziej płatna.

Fotograf życzy sobie 15 PLN od sztuki za zgranie na płytę CD zdjęć których nie ma w albumie.

Dodatkowe zdjęcie 15 PLN
Zdjęcia z sesji plenerowej lub studyjnej y PLN
Plus zwrot kosztów dojazdu
Zleceniodawca zobowiązany jest do wpłaty zadatku w wysokości z PLN.

Czy ta kwota 15zł jest zawarta w tym zapisie, który pan przytoczył? Pytam aby się upewnić.

Ostatnia edycja:
Rozumiem i dziękuję za klarowne wyjaśnienie sytuacji :)

Pozdrawiam,
Paweł

Nie, nie, tutaj to trochę pokopane - bo tam jest inna, trochę wyższa kwota.

Fotograf powiedział nam w rozmowie że gdybyśmy chcieli mieć dodatkowe zdjęcie w albumie (ponad 30) to za szutkę trzeba zapłacić kwotę która jest podana w polu "Dodatkowe zdjęcie".
Natomiast w przypadku dodatkowego zdjęcia tylko na CD to jest 15 PLN - przynajmniej tak to rozumiem bo nigdzie nie jest napisane ile kosztuje zgranie na płytę CD zdjęcia którego nie ma w albumie. Jest tylko to "Dodatkowe zdjęcie" które w sumie można interpretować jak się chce.

Pozdrawiam,
Paweł

Ostatnia edycja:
Aha czyli w umowie jest zapis, iż dodatkowe zdjęcie na cd kosztuje 15zł?
Jeśli tak to - niestety... trzeba płacić :)
Jeśli nie ma to i tak nie zmienia to sytuacji. Trzeba płacić :)

Proszę również o porozumienie się z fotografem i podpisanie umowy o przeniesieniu praw autorskich majątkowych do zdjęć [lub licencji, jako załącznik do umowy głównej] - jeśli uzgodnią państwo pola na jakich będzie możliwość korzystania z fotografii "unieszkodliwi" to przyszłe problemy z np. wstawieniem zdjęć na portale internetowe [np. Nasza-Klasa].

Nie, nie jest to napisane w umowie.

Tak jak pisałem wcześniej. W umowie jest napisane "Dodatkowe zdjęcie 20 PLN" i w rozmowie fotograf podawał tą cenę gdybyśmy chcieli mieć więcej zdjęć w albumie.

Na pytanie o zgranie zdjęć na CD odpowiedział że to bedzie kosztować 150 PLN za nagranie zdjęć z albumu oraz dodatkowo 15 PLN od każdego zdjęcia którego nie ma w albumie. Ale tej kwoty (15 PLN) w samej umowie niema.

Odnośnie zdjęć umowa zawiera tylko te punkty które napisałem w pierwszym poście i dokładnie w takim kształcie (w tych punktach nic nie zmieniłem przepisując).

Tak czy inaczej - on jest właścicielem praw do zdjęć. Niestety nic tu państwo na to nie poradzą.

Powrót