Sluchanie glosno muzyki

• Autor wątku Autor wątku bigaffe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bigaffe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam!
Taki problem, słucham muzyki rzadko, ale jak to robię to słucham razem ze mną cale osiedle, co mnie nie interesuje kompletnie robię to w godzinach normalnych nie po ciszy nocnej, dzisiaj nawiedzili mnie sąsiedzi, pani byla bardzo niegrzeczna

Pytanie czy obowiązują jakies inne godziny ciszy w de, a jak w polsce

Ostatnia edycja:
Po pierwsze sluchanie muzyki tak glosno, ze "cale osiedle slyszy", jest asocjalnym zachowaniem, bez wzgledu na cisze nocna.
Po drugie,muzyki nawet w dzien wolno sluchac tylko w zakresie "glosniosci pokoju mieszkalnego" a nie koncertu rokowego, co reguluja landowe przepisy o emisji halasu. Sasiedzi moga cie zglosic na policje za naruszanie tych przepisow i jak to udowodnia, mozesz zaplacic grzywne administracyjna. Poza tym moga cie zglosic do wynajemcy, ktory przy notorycznej "recydywie" moze ci wypowiedziec umowe najmu. I wtedy zacznie cie to "kompletnie interesowac"

Natomiast w Polsce wystarcza zeznania swiadkow, albo obecnosc Policji podczas glosnego sluchania muzyki. Osoba taka popelnia wykroczenie z art. 51 kodeksu wykroczen.

W Niemczech na poczatek tez wystarczy obecnosc policji pod drzwiami i jej opinia, ze muzyka przekracza poziom Zimmerlautstärke

ok dzieki
nie jestem przyzwyczajony do mieszkania w domach kilku rodzinnych... a także na osiedlach ,wiec stad takie zachowanie :p, nie robię tego na codzień i dłużej jak pól godziny, wiec nie rozumiem zachowania sąsiadów, a ze mam na czym słuchać to czemu nie? za miesiąc wyprowadzka do nowo wybudowanego domku na uboczu, wiec przeżyje!
a co do wynajemcy, on z tym nie ma problemu bo mieszka drzwi obok. Może poprostu państwo z naprzeciwka ma inny styl ;p

a co do godzin ciszy, obowiązują od 13 do 15. każdego dnia, nie wiedziałem o tym, a ze skarga przyszli własnie o 13.05

A może ktoś chory na raka mający parę miesięcy życia i bardzo cierpiący akurat za twoją ścianą leży na łóżku ?
Chciałbyś tak ?
To że masz na czym to nie znaczy że masz przeszkadzać sąsiadom.
Ktoś może w nocy pracować a w dzień śpi, ale nie może bo jakiś idiota zrywa go na równe nogi.
Weź się zastanów trochę.

Powrót