Słup energetyczny postawiony na działce budowlanej.

• Autor wątku Autor wątku Achreon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Achreon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Słup średniego napięcia na terenie działki budowlanej.

Witam serdecznie,
Mam takie pytanie i jednocześnie problem: zostałem właścicielem działki budowlanej położnej w średniej wielkości mieście, na terenach nie objętych MPZP. W okolicach znajduje się tylko i wyłącznie zabudowa mieszkalna. Kiedyś, tereny te były gruntami ornymi i należały do jednego właściciela. W jednym z rogów działki, od frontu stoi słup dwunożny średniego napięcia, z linią napowietrzną do 15 kV. Podstawa słupa ogranicza teren działki o jakieś 9 metrów kwadratowych, do tego linia biegnąca od tego słupa odcina z użytku 'front' działki w odległości 5-7 metrów w głąb. Dziadkowie nie żyją, rodzice też nie pamiętają kiedy i na jakiej podstawie ten słup został tam posadowiony. Nie ma żadnego wpisu o służebności na rzecz ZE w księdze wieczystej.
Wystąpiłem z wnioskiem do zakładu energetycznego o wskazanie właściciela słupa i ukazanie podstawy, na jakiej został ten słup na moim terenie posadowiony. Otrzymałem odpowiedź że aby zająć merytoryczne stanowisko - potrzebują mapy sytuacyjno-wysokościowej z oznaczeniem tego urządzenia. Wysłałem do ZE dwie kopie takiej mapy, pobrane z wydziału geodezji.

Tak nastała cisza na prawie miesiąc, aż do wczoraj.

Poniżej wklejam odpowiedź zakładu energetycznego:

".... przedmiotowe urządzenia elektroenergetyczne w postaci odcinka napowietrznej linii średniego napięcia wraz ze słupem zostały wybudowane na podstawie ustawy z dnia 28 czerwca 1950roku o powszechnej elektryfikacji wsi i osiedli. Budowa tych urządzeń została zakończona w 1976r. Wobec powyższego legitymujemy się wymaganym przez przepisy prawa okresem niezbędnym dla sądowego stwierdzenia zasiedzenia prawa służebności.
Jednocześnie informujemy, iż zmiana trasy odcinka napowietrznej linii średniego napięcia jest możliwa jedynie poprzez podpisanie przez Pana umowy o przebudowę i poniesienie kosztów tej przebudowy. "

I teraz pytanie do Państwa, czy jest jakiś sposób, aby zmusić zakład do przebudowy tej linii, tak aby została przeniesiona kilka metrów dalej, poza granice działki? Lub zażądać od nich odszkodowania za zagarnięcie terenu bez zgody właścicieli?
A jeśli słupa zlikwidować się nie da, to aby przenieść ten odcinek linii napowietrznej pod ziemię? Kilkadziesiąt metrów wcześniej również stał taki słup, ale na działce na której stał zostało posadowione prywatne przedszkole - w związku z czym odcinek linii od tamtego słupa, do tego stojącego u mnie został poprowadzony pod ziemią. Co oznacza że w jakiś sposób się to udało. Biegnąca linia energetyczna, skutecznie powoduje że z ewentualną budową domu jestem zmuszony odsunąć się daleko od drogi, co powoduje dodatkowe koszty (przyłączy mediów, zrobienie podjazdu do garażu), jak również szpeci ogólny wygląd terenu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne podpowiedzi co można i czy w ogóle jest sens wszczynać walkę.

Powrót