Słuszność windykacji w przypadku nieopłacenia usługi przedpłaconej

• Autor wątku Autor wątku Fajgos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fajgos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry,

Od kilku lat jestem klientem pewnej sieci siłowni. Rejestracja w tym miejscu polegała na podaniu swoich danych osobowych i akceptacji regulaminu. Nie była zawierana żadna inna umowa w postaci pisemnej.
Metodą płatności na niej były opłaty potrącane z góry z karty płatniczej.
Po wybuchu pandemii, z przyczyn osobistych związanych ze stanem zdrowia i ryzykiem potencjalnego zakażenia nie korzystałem z oferty siłowni. Abonament był w dalszym ciągu aktywny, lecz siłownia nie mogła pobierać należności ze względu na fakt, iż nie przelewałem wystarczającej do tego celu ilości środków na kartę przedpłaconą, która podpięta była do konta.
Czy siłownia ma prawo w takiej sytuacji do egzekwowania zaległych płatności za okres, w którym była ona otwarta w poprzednim roku?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. W przypadku konieczności podania dodatkowych informacji służę pomocą

Dodam tylko, że w regulaminie są zapiski mówiące:
W razie powstania zaległości (umowa na czas nieokreślony - polecenie obciążenia karty) z tytułu opłaty za Karnet, klub może ograniczyć członkostwo poprzez zablokowanie dostępu do Klubu. Po 2 próbach ściągnięcia należności z karty (w przypadku wyboru umowy na czas nieokreślony) Klubowicz może zostać powiadomiony przez Spółkę o braku możliwości uregulowania płatności oraz utraty statusu Klubowicza za pomocą e-maila, wiadomości sms

oraz

informacje znajdująca się w punkcie o nazwie "Definicje":
„Wygaśnięcie członkostwa” - zdarzenie powodujące utratę statusu Klubowicza, występujące w przypadku utraty ciągłości pomiędzy okresami rozliczeniowymi.

a także:

Utrata członkostwa następuje:
• z chwilą braku uiszczenia opłaty członkowskiej lub innej opłaty za okres kolejnego okresu
rozliczeniowego, na który została wystawiona Umowa, (Status Klubowicza można uzyskać
ponownie po spełnieniu warunków określonych w punkcie 1 powyżej),

Ostatnia edycja:
Powrót