sluzebnosc przejscia i przechodu

• Autor wątku Autor wątku marcin.k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin.k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam!
Na swojej nowonabytej dzialce ustanowiona mam sluzebnosc przejscia i przechodu (data wpisu w k.w. 2000r). W ks. wieczystej i zawartych tam aktach jest tylko zapis ze jest ta sluzebnosc ale nie ma nic dokladniej - jaka szerokosc drogi, usytuowanie itd. W praktyce za poprzedniego wlasciciela wladnacy uzywali dwoch drog - jednej przez srodek dzialki, jednej przy granicy. Nikomu to nie przeszkadzalo bo byla to jedna rodzina. Czy jako nowy wlasciciel moge ogrodzic dzialke zostawiajac do dyspozycji wlascicieli wladnacych tylko przejscie wzdluz granicy dzialki? Prosze o podpowiedz bo chce zagospodarowac te dzialke i ta droga przez srodek mi ni w piec ni w oko...

Czy służebność 'przejazdu i przechodu'?

Art. 294k.c. Właściciel nieruchomości obciążonej może żądać zniesienia służebności gruntowej za wynagrodzeniem, jeżeli wskutek zmiany stosunków służebność stała się dla niego szczególnie uciążliwa, a nie jest konieczna do prawidłowego korzystania z nieruchomości władnącej.
Art. 295k.c. Jeżeli służebność gruntowa utraciła dla nieruchomości władnącej wszelkie znaczenie, właściciel nieruchomości obciążonej może żądać zniesienia służebności bez wynagrodzenia.

Z Pana listu trudno wywnioskować czy służebność jest w dalszym ciągu potrzebna.

Ustanowiona jest sluzebnosc "przejscia i przechodu" i dalej jest potrzebna. Ja zastanawiam sie tylko czy jak ogrodze swoj teren i zostawie wladnacym do przejscia pas szer. ok. 2m przy granicy to bedzie to prawne. Nie ma zadnych dokumentow umiejscawiajacych te droge przejsciowa.

Powrót