służebność

• Autor wątku Autor wątku luki721
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luki721

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Kupiłam działkę na której jest ustanowiona służebność gruntowa. W akcie notarialnym mam zapis: Ustanawia się na rzecz każdorazowych właścicieli działki numer X służebność przejścia i przejazdu przez działkę numer Y do działki X.
Wartość służebności podają stawający na 10,00 zł. Mam pytanie czy to jest opłata za użytkowanie tej drogi i jaka ma być częstotliwość tej opłaty na przykład co miesiąć?

Zważywszy na wysokość może to być świadczenie okresowe. Jest to opłata za służebnośc gruntową.
Może Pani jako właściciel (oraz inni współwłaściciele) korzystać z prawa przejścia i przechodu w dowolny sposób.
Proponuję przejść się do Sądu Rejonowego Wydział Ksiąg Wieczystych i poprosić o wgląd do akt (chodzi o dokumentację). Sprawdzi Pani przy okazji czy służebność została wpisana do KW [jeżeli nie zawiera tego akt notarialny, poprzedni właściciel nieruchomości władnącej mógł złożyć taki wniosek].
Poza tym proszę się skontaktować z właścicielem nieruchomości obciążonej (ten któremu jest zobowiązna Pani płacić świadczenie) i ustalić ten fakt. Oczywiście powinen on mieć odpis postanowienia/umowy lub decyzji administracyjnej ustalających służebność.

Mam w Kw wpis : służebność gruntowa przez działkę nr Y na rzecz każdorazowego właściciela działki X wpiasną w kw nr XXXXX

Zatem kto jest właścicielem nieruchomości obciążonej?

Właścicielem nieruchomości obciążonej jest sąsiad przez którego droge mogę przejeżdzać, przechodzić na podstawie służebności.

Powrót