Śmierć Dziadka a prawo dzieci do nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku ania2223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania2223

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam , prosiłabym o pomoc w nietypowej sprawie otóż ostatnio zmarł mój dziadek jako iż z babcią rozwiódł się jakieś 20 lat temu i od tego czasu był sam, niedawno umarł i przepisał całą swoją działkę z 2 domami na niej na swoich " opiekunów " którzy zajmowali się nim tylko jak dostawał rentę a tak to wiadomo, ogólnie podali mojego ojca do sądu że go niby prześladował itp. byli bardzo złośliwi w stosunku do mojej rodziny więc rodzice się zdenerwowali i nie zamierzają im teraz odpuścić - chcą jako jego dzieci moja mama i jej brat iść do sądu i walczyć o te nieruchomości które przepisał na " opiekunów ", wiem że to może potrwać tylko proszę mi powiedzieć czy to ma sens i czy mają jakąś szansę bo to nie sztuka wydać pieniądze na prawników i sprawę ale czy taka gra jest warta świeczki ???

Moim zdaniem należy się zachowek dla dzieci dziadka lub dla wnuków jeśli dzieci dziadka nie żyją, chyba że dziadek wydziedziczył osoby uprawnione do zachowku, ale to nie obejmuje wnuków.

Kerimus - dzieci dziadka żyją jest to moja mama i jej brat , dziadek raczej nikogo nie wydziedziczał tylko przepisał cały swój majątek jak darowiznę dla " opiekunów "

Należy się więc zachowek, chyba że ta darowizna miała miejsce więcej niż 10 lat przed śmiercią dziadka.

darowizna miała miejsce jakieś 2 lata temu

Kerimus - z tego co się dowiedziałam występować o zachowek można dopiero w terminie 3 lat po śmierci dziadka ???

Powrót