smierć dziadka-przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwentarza

• Autor wątku Autor wątku aga251
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga251

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Chcialabym uzyskac informacji na temat dziedziczenia po zmarlym.Mianowicie rok temu w czerwcu zmarl moj dziadek,pozostawiajac po sobie niesplacone pozyczki w banku.Dziadek posiadal trojke dzieci (zona dziadka nie zyje). Moja mama i wujkowie ( dzieci dziadka ) po konsultacjach z roznymi prawnikami zdecydowali sie na przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwentarza ( zaznaczam tu, ze dziadek praktycznie nie posiadal nic szczegolnie wartosciowego, oprocz paru mebli, ksiazek,telewizora). Wobec tego mam pytanie co dalej??Slyszalam, ze w zwiazku z przyjeciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza trzeba czekac na komornika.Zasatanawia mnie to, jak wyglada wobec tego dzialanie komornika skoro praktycznie jak wczesniej wspomnialam dziadek nie posiadal nic wartosciowego,wszystkie sprzety w domu,lacznie z mieszkaniem sa posiadaniem moich rodzicow ( sa na to faktury itp.)
Mam jeszcze jedno pytanie, poniewaz dziadek mieszkal ze swoja corka (moja mama) to czy tylko ona odpoiwada przed komornikiem swoim majatkiem??jak jest z pozostalymi dziecmi zmarlego??Bardzo prosze o porade.

po konsultacjach z roznymi prawnikami zdecydowali sie na przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwentarza
Czy mamy rozumieć, że do listopada 2008 roku zostały złożone oświadczenia u notariusza lub w sądzie o takiej formie przyjęciu spadku?
W ogóle dziwię się, że spadek nie został odrzucony skoro nie ma praktycznie żadnej masy spadkowej.

Tak tak wszystkie oswiadczenia zostaly zlozone jakos przed uplywem 6 miesiecy.Jeden doradzil by w ogole splacac caly dlug dziadka, inny zeby odrzucic spadek ( ale z kolei niby ten caly dlug przejdzie wowczas na wnuki a tego nie chcielismy) i w koncu przyjelismy ten spadek. Najgorsze , ze kazdy mowil co innego i po prostu oszalec mozna bylo. Minal juz rok i jak na razie nie ma zadnego odzewu ze strony banku.

Jeżeli wartość spadku jest równa zeru, to i odpowiedzialność jest prawie zerowa.

Dobrze byłoby sporządzić inwentarz spadku:
Art.*1031.*...
§*2.*W razie przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza spadkobierca ponosi odpowiedzialność za długi spadkowe tylko do wartości ustalonego w inwentarzu stanu czynnego spadku. Powyższe ograniczenie odpowiedzialności odpada, jeżeli spadkobierca podstępnie nie podał do inwentarza przedmiotów należących do spadku albo podał do inwentarza nie istniejące długi.

Mojej mamie i wujkom zostalo powiedziane w kancelarii prawnej ( jak przyjmowali spadek z dobrodziejstwem inwentarza) , ze przyjdzie komornik i zrobi spis rzeczy pozostawionych przez dziadka, tylko jak na razie minal rok i zadnego spisu nie ma!?Mam jeszcze pytanie na jakiej zasadzie odbywa sie ta wizyta komornika?Rozumiem , ze bedzie wymagal pokazania rzeczy dziadka,ktore pozostawil? Z gory dziekuje za omoc.

Powrót