Śmierć jednego rodzica

• Autor wątku Autor wątku Karolapp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolapp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Niedawno zmarł mój ojciec. Nie zostawił testamentu. Tata miał samochód na siebie i motor i mieszkanie współwłaściciel z mamą. Z siostrą nie chcemy samochodu (ja mam zajęcie komornicze),mieszkanie każda z nas ma . Po śmierci mamy mieszkanie ma być moje . Co zrobić żeby komornik nie zajął mojej części spadku?

Duży ten dług? Po pierwsze odwlekać w czasie dział spadku, i spróbować w tym czasie długi spłacić. Po drugie negocjować z komornikiem, zajęcie tylko z pensji. Lub też spadek odrzucić, w skrajnym przypadku. Żeby matka na starość miała gdzie mieszkać 😉 Komornik w najgorszym przypadku, weźmie tylko z udziału Twojego.

Tak ,duży dług. Obecnie mam potrącane zajęcie z renty rodzinnej która otrzymuje po stałym mężu

A jakbym odrzuciła spadek a mama w przyszłości chciałaby zapisać mieszkanie na moją córkę?

Odrzucenie spadku to pokrzywdzenie wierzycieli, to nie jest takie proste....

Owszem, w każdej sytuacji mogą próbować to odrzucenie spadku zanegować. W sytuacji gdy nie mieliby z czego wierzytelności odzyskać. Ty piszesz, że dług potrącają z renty. Najlepiej , by było spłacić swój dług. Lub dogadać się z komornikiem, aby potrącał z Pani majątku , nie ruszając spadku. Ale też różnie to bywa, jeden pójdzie na rękę drugi nie. Przyjąć spadek i nie dokonywać działu spadku. A w tym czasie spłacić dług. Ciężka sytuacja, jakiejkolwiek decyzji nie podejmiesz. Ja bym próbowała, negocjować z komornikiem mimo wszystko.

Ostatnia edycja:
Powrót