śmierć matki a jej długi

• Autor wątku Autor wątku jola159a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jola159a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam problem . Moja mama zmarla 10.10. 2009 zostawiajac ogromne długi w roznych bankach . Mieszkamy z siostra daleko i nie wiedzialysmy o jej zobowiazaniach . Mama mieszkala z bratem ktory jest chory na zespol dauna po jej smierci ja sie nim opiekuje mam wystawiane zaswiadczenie przez psychiatre ze nie moze sam funkcjonowac ani decydowac choc nie jest ubezwlasnowolniony.
Prosze o pomoc co ja z chorym bratem mam zrobic zeby nie placic tych dlugow nie mam pojecia od czego zaczac. Za rady serdecznie dziekuje.

Trzeba iść do notariusza i spadek odrzucić. Brata należy ubezwłasnowolnić (wniosek do Sądu Okręgowego), ustanowić nad nim opiekę/kuratelę, a następnie opiekun/kurator wystąpi do sądu o zgodę na odrzucenie spadku przez brata, jak ją uzyska to spadek odrzuci.
Na odrzucenie spadku jest 6 miesięcy od dowiedzenia się o śmierci.

Prosze jeszcze o informacje, czy siostra musi wyrazic zgode na ubezwlasnowolnienie brata . Z tego co mi wiadomo jej ktos poradzil aby przyjela spadek a wtedy nie bedzie musiala placic . Dlatego moze robic problemy . Ludzie rozni sa nawet rodzenstwo.

Po pierwsze, ubezwłasnowolnienie nie moze byc zależne od wyrażenia woli jakiegokolwiek innego członka rodziny (proszę pomyśleć logicznie).
Po drugie, spadek można przyjąć, ale z dobrodziejstwem inwentarza (wszystkie decyzje w sprawie spadku - poza przyjęciem go wprost - mają być zgłoszone w ciągu 6 miesięcy od jego otwarcia, tj. śmierci spadkodawcy) - wtedy spłaca się zobowiązania spadkodawcy do wysokości czynnego spadku ( tj. wartości otrzymanych dóbr).

Powrót