Smierc matki

• Autor wątku Autor wątku Redneks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Redneks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Pytanie jest nastepujace. Moja mama zmarla 21.10 b. r. Posiadala mieszkanie wlasnosciowe oraz lokate bankowa. W 2018 r. wyszla ponownie za maz. Mieszkanie oraz lokata byly jej wlasnoscia na dlugo jeszcze przed zawarciem tego malzenstwa. Posiadam jedynie siostre rodzona. Pytanie brzmi czy nowy malzonek dziedziczy po mojej Mamie mieszkanie oraz lokate, ktora byla jej odrebnym majatkiem. Dziekuje za ewentualna pomoc. Ps nie wiem czy zostalo sporzadzony testament

jeżeli w momencie śmierci był mężem mamy, to tak dziedziczycie po niej wszyscy po 1:3. Ty, twoja siostra i mąż mamy. Swoją drogą 6 dni po śmierci, mama nie wiem czy już pochowana, a już majątek dzielą- absolutnie przerażające.

Ostatnia edycja:
Zycie jest przerazajace. W jaki niby sposob odrebny majatek mojej matki przechodzi na Meza,ktorego mieszkanie nie bylo nigdy Jego wlasnoscia?

ktorego mieszkanie nie bylo nigdy Jego wlasnoscia?
Własnością Twoją i Twojej siostry również nigdy nie było, a przecież je dziedziczycie.
Gdyby mieszkanie było częścią majątku wspólnego małżonków, wówczas dzieci dziedziczyłyby tylko po 1/6 całości (1/3 udziału matki).

OK. A Co z lokata mojej mamy. Czy rowniez dziedziczy my ja wszyscy w 1/3?.

To skoro tak jest to rozumiem, ze np. samochod, ktory nabyl jej maz rowniez podlega masie spadkowej?

Nabyli samochód w trakcie trwania małżeństwa? Wtedy połowa jest jego z racji wspólnoty małżeńskiej, a pozostałą połowe dziedziczycie w 1/3, czyli mąż będzie właścicielem 4/6, a wy po 1/6. Natomiast jeżeli jest on jedynym właścicielem, to dlaczego dziedziczyć własność osoby, ktora nie umarła (pomijam już fakt, ze nawet nie jesteście spadkobiercami męża matki). Lokatę i cały majątek osobisty dzielicie na równo. Składniki majątku wspólnego (czyli to co mama z mężem kupiła od czasu ślubu) wy dziedziczycie w 1/6 (bo połowa jest własnością męża z racji wspólnoty, a na równo dzielicie się pozostałą połową, która należała do waszej mamy)

Ostatnia edycja:
Powrót