Śmierć ojca - procedury

• Autor wątku Autor wątku michal_ko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal_ko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
zwracam się z uprzejmą prośba do wszystkich osób które miały podobny problem, lub są w temacie rozeznane.
Mianowicie przechodząc do szczegółów , dzisiaj nad ranem dostałem wiadomość, że ojciec zmarł w szpitalu, była to osoba od 30 lat mieszkająca w niemczech, w związku z zaistniała sytuacja, czeka mnie szereg niekoniecznie przyjemnych sytuacji, m.in sama sytuacja z ciałem , aktem zgony, jakie dokumenty mi są potrzebne, czy zanim wyjadę do Niemiec czy muszę jakieś dokumenty w polsce wyciągnąć, ewentualnie oddać do tłumacza przysięgłego, jak wygląda sytuacja z zakładem pogrzebowym, ponieważ dzwoniąc do pierwszego lepszego zakładu w PL powiedziano mi , że jeżeli szpital( a to nie był typowy szpital tylko kliknika rehabilitacji ?!) niema chłodni to oddają ciało do lokalnego zakładu pogrzebowego, a wtedy koszty pogrzebu ( oczywiście ciało chcemy przywieść do polski) znacznie wzrasta, bo taki zakład usilnie chce osobiście przetransportować zwłoki do polski .
Zakładając, że sprawę z ciałem już "załatwimy" to zostaje jeszcze szereg spraw ,tj, ojciec miał samochód zarejestrowany na siebie i jak teraz to załatwić aby to auto sprowadzić do polski, kwestie banków( sprawa z bankami jest o tyle nie jasna, że nie wiemy czy miał ulokowaną gdzieś jakąś gotówkę) kwestia mediów typu kablówka, telefon. sprawa z ubezpieczeniem ( na pewno miał ubezpieczenie ) czy tu idą jakieś sprawy z automatu czy za wszystkim trzeba biegać osobiście, jeszcze kwestia wymeldowania i spraw rentowo - emerytalne.
Jeżeli ktoś z państwa miał do czynienia bądź jest zorientowany w tych sprawach będę bardzo wdzięczny, wyjeżdżam tam z niedzieli na poniedziałek
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Wyrazy wspólczucia!
Zaczyna sie od aktu zgonu, aby go otrzymac, naklezy miec dowód osobisty zmarlego. Waro miec cos takiego jak Familienstammbuch, z metryka urodzenia, slubu rodzica, ewentualnego rozwodu badz metryki zgonu wspólmalzonka- bo w Niemczech stan cywilny ukazuje sie na akcie zgonu.
Nie ma przymusu, czy ta czy inna firma "musi" przewiezc cialo, ale kazde kazde zaczete 24 godziny przechowywania ciala w chlodni oznacza koszty.
Co do reszty, konta, auta i innych spadków- aby dosjc do tego, potrzebuje sie Erbschein, to jest zaswiadczenie, ze jest sie spadkobierca. Do otrzymania w sadzie grodzkim w miejscu zamieszkania zmarlego.
Wtedy tez mozna zaczac wymeldowywanie róznych umów, regulacje spraw emerytalno- rentowych.
Jedyny automat, który tutaj dziala, to jest oferta, oczywiscie odplatna, kazdego regularnego zakladu pogrzebowego, który chetnie sie takimi sprawami zajmie i jest w nich doswiadczony.

Dziękuje...
czy to Familienstammbuch to jest dokument który ojciec powinien posiadać czy raczej powinienem go gdzieś wyrobić? rozumiem, że te dokumenty jak metryka urodzenia czy ślubu rodzica ma być matki czy ojca (denata) ? jesli tak czy mam ją wyciągnąć w polsce i dać do tłumacza?
jeszcze raz z góry dziekuje

Powrót