śmierć ojca w szpitalu, dziedziczenie i koszty pogrzebu

• Autor wątku Autor wątku iixxii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iixxii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie,
ojciec narzeczonej zmarł w szpitalu w Niemczech. Miał ubezpieczenie zdrowotne (tu nie ma chyba problemu) - ale koszty pogrzebu z tego co wiem obciążają dzieci.
Ponieważ kontakty z ojcem córki miały w zasadzie żadne (opuścił PL i rodzinę wiele lat temu) - dopiero niedługo przed śmiercią ponownie rozmawiali po latach więc więzi rodzinne w zasadzie nie istnieją.

Pytania:
1. czy odrzucenie spadku w PL uwolni od kosztów pogrzebu w DE?

2. orientacyjnie czy koszty sprowadzenie zwłok z DE do PL (Bydgoszcz) będą duże wyższe niż kremacja w DE i samodzielne przewiezienie urny z prochami?

3. dziedziczenie - czy wystarczy czynność w PL u notariusza - czy to będzie działało również w DE (rachunek bankowy o nieznanej zawartości)?

4. czy jeżeli jedna z córek odrzuci spadek to załatwianie wszystkich formalności przez drugą córkę z terenu PL jest możliwe - czy czeka ją wycieczka do DE?

5. jak podejść do poszukiwania ewentualnej polisy ubezpieczeniowej i/lub rachunku bankowego w DE, nie mając żadnej informacji (być może w mieszkaniu ojca będą jakieś dokumenty ale są małe na to szanse).

6. czy wypłata zasiłku pogrzebowego przez ZUS może być za kremację w DE?

7. wypłata pieniędzy z ZUS z subkonta/III filaru po śmierci w DE - wystarczy międzynarodowy akt zgonu + poświadczenie dziedziczenia z PL czy będzie coś do załatwienia w DE?
Bardzo proszę o pomoc, bo spadło to tak nagle, że w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać...
iixxii

Troche za duzo sprzecznych pytan wrzuciles do jednego worka.
1. Odrzucenie spadku niekoniecznie zwalnia rodzine od obowiazku pokrycia pogrzebu, chyba ze sami nie maja wystarczajacych srodkow finansowych, wtedy bedzie pogrzeb na koszt panstwa.
2. O odrzuceniu spadku trzeba powiadomic odpowiednia komorke sadu niemieckiego, tzw. Nachlassgericht. Instytucje niemieckie to nie duch swiety i nie moga wiedziec, ze corka poszla w Polsce do notariusza i to zrobila. Do tego nie trzeba przyjezdzac do Niemiec, wystarczy napisac list z oswiadczeniem o odrzucenie spadku i podac adres korespendencyjny w przypadku dalszych pytan.
3. Jesli narzeczona odrzuci spadek, to po co interesuje ja ewentualny rachunek bankowy, ona nie przejmuje dlugow, ale tez nie przejmuje zadnych lokat bankowycch

Czy ZUS placi zasilek pogrzebowy na osobe mieszkajaca na stale w Niemczech itd, nie mam pojecia, to trzeba sie w ZUSie pytac

Zasilek pogrzebowy z ZUS nalezy sie rodzinie po zmarlej osobie,gdy ta osoba miala oplacane skladki w ZUS( np. renta lub emerytura z pl )

Powrót