Śmierć spadek majątek co robić ? Co się należy? Jak się za to zabrać?

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam mam kilka pytań w temacie śmierci spadku gdyż jestem zielony w temacie.
1. Kilka lat temu zmarł mi ojciec było postępowanie spadkowe każdy dostał po 1/3 udziałów, kilka dni temu zostały złożone dokumenty o podział spadku za porozumieniem lecz nagle zmarła matka co teraz z tym wnioskiem skoro zostało nas już dwóch ja i brat ?

2. Matka nagle zmarła nie wiem czy jest testament czy z racji napiętych stosunków rodzinnych i braku bliskiego kontaktu z matką jak i bratem ona mogła mnie wydziedziczyć ? Czy jeżeli złoże wniosek o nadanie spadku brat może mnie wydziedziczyć ? Ja w domu rodzinnym nie mieszkam mieszkała tam mama z bratem.

3. Co mi się należy po zmarłej matce ? Może to głupie być takim materialistą ale niestety są to tematy chcąc nie chcąc "normalne w takiej sytuacji" pamiętam że po ojcu szukałem konta bankowego i w zusie pytałem o składki emerytalne oczywiście już po nadaniu spadku.

Proszę o odpowiedź na te pytania i kolejne które z biegiem czasu będę tutaj dodawał.

Soniak87 napisał:
Kilka lat temu zmarł mi ojciec było postępowanie spadkowe każdy dostał po 1/3 udziałów, kilka dni temu zostały złożone dokumenty o podział spadku za porozumieniem lecz nagle zmarła matka co teraz z tym wnioskiem skoro zostało nas już dwóch ja i brat ?
Jest wiele scenariuszy ale generalnie sprawa na ten moment:
a) zostanie umorzona jeżeli wniosek o dział spadku zostanie skutecznie cofnięty lub
b) z urzędu zawieszona albo już na etapie doręczenia albo przez sąd na posiedzeniu gdy uzyska informację o śmierci uczestnika postępowania. Sprawa zostanie podjeta z urzędu gdy do sprawy zgłoszą się następcy prawni pana mamy.
Soniak87 napisał:
Matka nagle zmarła nie wiem czy jest testament czy z racji napiętych stosunków rodzinnych i braku bliskiego kontaktu z matką jak i bratem ona mogła mnie wydziedziczyć ? Czy jeżeli złoże wniosek o nadanie spadku brat może mnie wydziedziczyć ?
Formalnie pana mama mogła wydziedziczyć Pana z ważnych powodów - oznacza to, że nie dziedziczy Pan po swojej mamie ani też nie ma Pan prawa domagania się zapłaty zachowku od osób dziedziczących po niej lub przez nią obdarowanych. Wydziedziczenie może nastąpić w testamencie i powinno zawierać uzasadnienie. Wydziedziczenie jest skuteczne jeżeli testament jest ważny, powody wydziedziczenia są prawdziwe i odpowiednio "mocne" a po sporządzeniu testamentu nie doszło do przebaczenia. W przypadku wydziedziczenia Pana prawo do otrzymania zachowku jakie Panu by przysługiwało przechodzi na Pana zstępnych (w pierwszej kolejności dzieci). Jeżeli nie został Pan wydziedziczony to brat może domagać się uznania Pana za niegodnego dziedziczenia co może także doprowadzić do pozbawienia Pana prawa do zachowku - takie prawo przechodzi na Pana zstępnych.
Soniak87 napisał:
Co mi się należy po zmarłej matce?
Ustawowo dziedziczy Pan jako dziecko. Jeżeli osoba zmarła miała dwoje dzieci i nie pozostawała (co do zasady) w związku małżeńskim w chwili śmierci to według ustawy dzieci dziedziczą po 1/2. Dziedziczeniu podlegają aktywa i pasywa (długi). Może być Pan uposażony z ubezpieczenia, może pana matka złożyła w banku lub w ZUS/OFE dyspozycję na wypadek śmierci (takie środki nie wchodzą do spadku). Testamentem można zmienić ustawowy porządek dziedziczenia. Temat rzeka.

Czy jeżeli ja i brat zgadzamy się co do sprzedaży samochodu po zmarłej mamie to może to zrobić już czy dopiero jak przeprowadzimy sądowe nadanie spadku ?

Powrót