Śmierć spadkobiercy przed otwarciem spadku

• Autor wątku Autor wątku dominika2323
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominika2323

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, dziadek napisał testament, w którym po kawałku mieszkania dziedziczy jego syn (mój ojciec) oraz córka. Dziadek umarł w 2016, ale testament nie został otwarty przez wiele lat i nic w sprawie nabycia spadku i dziedziczenia nie było formalnie załatwiane, bo gdy po śmierci dziadka babcia udała się do notariusza, ten machnął ręką i powiedział, że narazie nie trzeba nic robić.

W 2020 umarł ojciec, syn dziadka. W ciągu 6 miesięcy u notariusza zostaje otwarty spadek po ojcu i spadek przyjęłam ja. W tym momencie notariusz poinformował, że jest jeszcze nieotwarty testament po dziadku. W tym testamencie po dziadku, uprawniony do dziedziczenia był syn i córka a przedmiotem spadku część mieszkania. Jako spadkobierczyni po moim ojcu dziedziczyłam więc w tej sprawie również.

Pytanie - jak w tej sytuacji wygląda dziedziczenie tych kawałków mieszkania? Ojciec w momencie otwarcia spadku po dziadku nie żyje, a gdy żył to nie wiedział nic o testamencie.
Czy mieszkanie jest w takim wypadku masą spadkową po ojcu czy po dziadku?
Czy skoro ojciec nie żyje i sam nie wiedział o testamencie, to jako jego spadkobierca mogę zdecydować czy spadek po dziadku przyjmuję czy nie?

Ostatnia edycja:
dominika2323 napisał:
W ciągu 6 miesięcy u notariusza zostaje otwarty spadek po ojcu
Nie rozumiesz pojęcia otwarcie spadku.
Tego nie robi się u notariusza.
Otwarcie spadku następuje "samoczynnie" z mocy prawa w momencie śmierci spadkodawcy

Powrót