Smierc taty, ktory pracowal glownie za granica - RENTA ?

• Autor wątku Autor wątku Maniollo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maniollo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,
Na poczatku tego miesiaca zmarl moj tata (58 lat). Jestesmy z mama na etapie zalatwiania wszelkich formalnosci, renty, ubezpieczenia itd.
Moj tata przez dluzszy czas pracowal za granica, glownie Niemcy i UK.
Zastanawiam sie, czy nie przysluguje nam jakas zagraniczna renta, ostatnio przejrzalem wszystkie jego swiadectwa pracy i wychodzi na to, ze w Niemczech przerobil lacznie ok 68 miesiecy, czyli 5 lat i 7 miesiecy, natomiast w Wielkiej Brytaniii 41 miesiecy czyli 3 lata i 5 miesiecy.
Czy ktos zna system prawny w w/w panstwach ?
Z gory dziekuje za wszystkie pomocne nam informacje,
pozdrawiam serdcznie !

Jesli chodzi o ewentualna rente niemiecka, prosze sie zwrocic do Oddzialu ZUSu w Opolu podajac niemiecki numer ubezpieczenia emerytalnego, bo ten Oddzial jest odpowiedzialny ja wspolprace z niemieckim "ZUSem".

Generalnie w Niemczech trzeba miec 5 lat okresow skladkowych, zeby w ogole nabyc prawo do emerytury. To kryterium tato ewentualnie spelnial (jesli placil skladki do niemieckiego ubezpieczenia emerytalnego, bo to jest decydujace, a nie swiadectwa pracy jako takie) ALE w Niemczech nie ma emerytury minimalnej, wiec po zaledwie 5,5 latach okresow skladkowych tej emerytury moze byc mniej niz 50 euro miesiecznie, z tego mam moze ewentualnie dostawac 60%. Ale to sa zbyt skomplikowane sprawy, zeby wrozyc z fusow. W Opolskim ZUSie cie dokladnie poinformuja i powiedza ci, jaki oddzial jest odpowiedzialny za wspolprace w Wielka Brytania.

dziekuje serdecznie za odpowiedz:)

Dzis bylem w ZUSie w Chorzowie, gdzie dowiadywalem sie na temat renty rodzinnej. Tam poinformowano mnie, ze to niby ZUS prowadzi wspolprace zza granica, wiec wszystko zalatwiam u nich. Tzn, oddaje wniosek o rente rodzinna, tam wypisuje okresy skladkowe, rowniez te, kiedy tata pracowal za granica - potwierdzam je swiadectwami pracy i w ten sposob zus sam sie niby dowiaduje czy tata faktycznie pracowal tam gdzie wskazalismy we wnioskach i usrednia sobie ta rente rodzinna biorac pod uwage rowniez swiadczenia zza granicy :o

Jak to w koncu jest, bo juz sam nie wiem jak to ma wygladac, nie ufam tym kobietom w zusie :wow:

One cie dobrze poinformowaly, bo taka jest procedura. Glownym pytaniem jest to, czy tato odprowadzal rzeczywiscie skladki do niemieckiego Rentenversicherungu przez minimum 5 lat. Bo to ze pracowal, wcale nie musi znaczyc, ze odprowadzal skladki. Np. osoby prowadzace dzialnosc gospodarcza w Niemczech wcale nie musza placic skladek do niemieckiego "ZUSu".

Mozesz napisac bezposrednio do Deutsche Rentenversicherung, podajac imie i nazwisko oraz date urodzenia ojca plus okres zatrudnienia w Niemczech. Poza tym oni kilka razy w roku wraz z polskim ZUSem prowadza WSPOLNE otwarte konsultacje dla wszystkich zainteresowanych.

I raz jeszcze, za wspolprace polsko-niemiecka jest odpowiedzialny wylacznie oddzial w Opolu wiec jak nie wierzysz tym z Chorzowa, zadzwon do Opola i zapytaj sie o to samo raz jeszcze

niestety numer do opolskiego zusu nie istnieje :) jest jeden numer na ogolnokrajowy zus

Zakład Ubezpieczeń Społecznych - Oddział w Opolu

Wrocławska 24

77 451 16 00

probowales dzwonic pod ten numer ? Bo ja tak. NIE DZIALA

Powrót