Śmierć taty, mama w szpitalu - kwestie odszkodowania i spadku

• Autor wątku Autor wątku Adeczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adeczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry,

Na początku grudnia tego roku zmarł mój tato.

Moja mama w tym czasie przebywała w szpitalu i nadal w nim przebywa.

Tato miał polisę na życie w PZU, posiadał akcje firmy, w której był zatrudniony, razem z mamą mieli ubezpieczenie kredytu hipotecznego.

Za miesiąc listopad tato nie otrzymał wypłaty z zakładu pracy, z tego co się doczytałem powinien dostać również odprawę pośmiertną ( pracował z tym samym zakładzie na zasadzie umowy o pracę ponad 30 lat ). Zakład pracy poinformował mnie, że wszelkie formalności załatwimy, jak mama wyjdzie ze szpitala.

Na ten moment nie wiem kiedy moja mama zostanie wypisana i jak długo przebiegać będzie jej powrót do zdrowia, aby załatwić wszelkie formalności.

Podejrzewam, że trzeba będzie załatwić wszystkie kwestie spadkowe i wysłać roszczenia do ubezpieczycieli o odszkodowania - muszę to zrobić ja i mama.

Ile czasu mamy na złożenie wniosków, aby nic nie przepadło? Co najpierw powinniśmy zrobić, jeśli posiadamy tylko akt zgonu taty? Ile kancelarie odszkodowawcze pobierają opłaty za tego typu prace? Czy kancelarie są w stanie dowiedzieć się o jeszcze innych polisach, które być może tato posiadał, a o których nic nie wiedzieliśmy?

Byłbym wdzięczny za pomoc.

W kwestii świadczenia z PZU 3 lata od śmierci ubezpieczonego. Nie musisz mieć do tego kancelarii. Zależnie kto jest uposażony roszczenie składasz w swoim imieniu lub mama podpisuje się na kartce pod kontem na jaki ma być przelew i zgłaszasz za nią. Może też Ci napisać upoważnienie do działania w jej imieniu.
Kancelaria nic się nie dowie od PZU bez pełnomocnictwa od osoby uposażonej.

Dziękuję za odpowiedź.

Uposażony jestem ja oraz mama w równych częściach. Dzwoniłem do PZU i dostałem informację, że taki wniosek można złożyć drogą online, chyba tak spróbuję.

Jeśli nie będą chcieli wypłacić pieniędzy, to będę zmuszony skorzystać z pomocy kancelarii.

A jak wygląda sprawa z wypłatą od byłego pracodawcy taty? Jest tak jak napisałem?

Jak jesteście we 2 uposażeni w częściach równych to robicie 1 zgłoszenie i dołączacie akt zgonu ojca + dokument tożsamości każdej z uprawnionych osób i dyspozycję wypłaty każdej z uprawnionych osób (konto na jakie ma iść przelew). Dostaniecie wtedy każdy po 50% oddzielnym przelewem. PZU nie powinno robić problemów.

W kwestii wypłaty od pracodawcy niestety ktoś inny z forum musi pomóc.

Powrót