śmierć właściciela firmy

• Autor wątku Autor wątku Bedzik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bedzik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

niewiem dokładnie czy to w tym dziale przeszukalem cale forum ale nie widzialem nigdzie takiego tematu mianowicie:

Mój tata prowadził firme jednoosobową zatrudniał troje pracowników.
Ostatnio niestety umarł i teraz niewiem co robić.
Księgowa powiedziałą że po jego śmierci firma automatycznie staje się martwa.
Zarejestrowałem już nową pod tą samą nazwą.
Problem polega na tym że jego firma była zadłużona w ZUS-ie na 26 tyś PLN co moj tata spłacał u komornika (nie sądowego tylko takiego innego niewiem jak to określić) ZUS siedzi na hipotece.
No i właśnie tu moje pytanie:
Czy jeśli zus dostanie sygnał odemnie że (wyrejestruje tate z ZUS-u) firmy niema to co oni mogą w takiej sytuacji zrobić??
Czy mogę ubiegać się o umozenie długu albo chociaż odsetek (wiem że odsetek umożeń jest w zasadzie właśnie tym odsetkiem)??
Czy jesli odrzucą wniosek o umozenie odsetek to czy moge dalej splacac to u komornika??
Hipoteka na kturej siedzi ZUS to dom w ktorym mieszka moja mama nie chciał bym aby zabrali jej ten dom.
Jakie mogą być jeszcze scenariusze tej sytuacji??

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Jeżeli była to firma jednoosobowa, to spadkobiercy mają 2 wyjścia:

1) odrzucenie spadku (w całości) - co oznacza, że nie wstępują oni w prawa i obowiązki zmarłego tzn. nie odpowiadają za jego długi jak również nie dziedziczą oni żadnych składników majątkowych, które doń należały. Odrzucenie nie będzie możliwe, jeżeli pozostali przy życiu małoletni zstępni zmarłego

2) przyjęcie spadku - nabywa się tak prawa jak i obowiązki, przy czym możliwe jest nabycie z tzw. dobrodziejstwem inwentarza, gdzie odpowiedzialność za długi zmarłego ogranicza się do wartości spadku po nim.

Na złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku lub przyjęcia z dobrodziejstwem inwentarza jest co do zasady 6 m-cy od daty, od kiedy dowiedzieli się o jego śmierci.

Oczywiście można złożyć wniosek o rozłożenie zaległości na raty.

Jeżeli

Egzekucję prowadzi komornik skarbowy -zobowiazania publicznoprawne, w tym ZUS, który popiera nizsze niz komornik sądowy -wynagordzenie/prowizję.
Jeżeli nie minęło jeszcze sześc miesięcy od daty śmierci ojca proponuje abyś Ty i mama złozyłi do Sądu ostatnie miejsca zam. ojca -Oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodzejstwem inwetarza. Po upływie tego terminu przyjmuje się, że przyjeliście spadek wprost. Skutkować to będzie tym, że zarówno Ty jak i mama bedziecie odpowiadać za dłui ojca także swoim majatkiem (np. twój samochód, twoje konto bankowe itp). W przypadku złozenia powyższego oświadczenia - nawet w najgorszym scenariuszu, gdy zlicytuja dom - odjętę zostana długi, reszta przypadnie Wam. ZUS nie będzie mógł egzekwowac z Twojego majątku.
Proponuje abyś Ty lub mama wyrajestrowala dzilalność ojca i zgłosiła pismem smierć ojca załaczając odpis akt zgonu i że w związku ze śmiercią płatnika działalności została wyrejestrowana.
Proponuję abyś złozył za pośrednictwem ZUS pismo do Prezesa ZUS w W-wie w sprawie umorzenia zaległości wraz z odsetkami. Uprzedzam jednak, iż ZUS -zgodnie z przepisami prawa -nie umorzy zaległości z tytułu składek pracowników, gdyż mialoby to dla nich negatywne skutki. Kwestia składek za ubezpieczenie własne ojca i odsetek za nie oraz odsetek za pracowników jest otwarta. Uczulam Cię na fakt, iż w momencie podpisania zobowiązania jakiejkolwiek spłaty w określonej kwocie dla ZUS -zamykasz sabie droge na umorzenie. Rozważ to i wiedz, że najpierw wniosek o umorzenie/nia potem ewentualne zobowiązania.

Drobne wyjaśnienie do wypowiedzi Przedmówczyni.

[cytat="gośkamz"] W przypadku złozenia powyższego oświadczenia - nawet w najgorszym scenariuszu, gdy zlicytuja dom - odjętę zostana długi, reszta przypadnie Wam. ZUS nie będzie mógł egzekwowac z Twojego majątku.
[/cytat]

Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza nie ogranicza możliwości zaspokojenia się przez ZUS wyłącznie do składników majątkowych, które należały do zmarłego. Wierzyciel może zaspokoić się z całego majątku spadkobiercy ale nie może ściągnąć więcej niż wynosiła wartość składników nabytych w drodze dziedziczenia.

Na umorzenie zaległości raczej nie ma co liczyć, albowiem zmarły powiększał swój majątek (lub go nie uszczuplał) kosztem należności publicznoprawnych. W ten sposób zazwyczaj ZUS odpowiada na podobne wnioski.

Powinien Pan taki wniosek złożyć, jednakże szanse na umorzenie są znikome. Jeżeli nie poskutkuje, otwarta jest sprawa rozłożenia zaległości na raty.

Powrót