B
Bedzik
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam
niewiem dokładnie czy to w tym dziale przeszukalem cale forum ale nie widzialem nigdzie takiego tematu mianowicie:
Mój tata prowadził firme jednoosobową zatrudniał troje pracowników.
Ostatnio niestety umarł i teraz niewiem co robić.
Księgowa powiedziałą że po jego śmierci firma automatycznie staje się martwa.
Zarejestrowałem już nową pod tą samą nazwą.
Problem polega na tym że jego firma była zadłużona w ZUS-ie na 26 tyś PLN co moj tata spłacał u komornika (nie sądowego tylko takiego innego niewiem jak to określić) ZUS siedzi na hipotece.
No i właśnie tu moje pytanie:
Czy jeśli zus dostanie sygnał odemnie że (wyrejestruje tate z ZUS-u) firmy niema to co oni mogą w takiej sytuacji zrobić??
Czy mogę ubiegać się o umozenie długu albo chociaż odsetek (wiem że odsetek umożeń jest w zasadzie właśnie tym odsetkiem)??
Czy jesli odrzucą wniosek o umozenie odsetek to czy moge dalej splacac to u komornika??
Hipoteka na kturej siedzi ZUS to dom w ktorym mieszka moja mama nie chciał bym aby zabrali jej ten dom.
Jakie mogą być jeszcze scenariusze tej sytuacji??
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
niewiem dokładnie czy to w tym dziale przeszukalem cale forum ale nie widzialem nigdzie takiego tematu mianowicie:
Mój tata prowadził firme jednoosobową zatrudniał troje pracowników.
Ostatnio niestety umarł i teraz niewiem co robić.
Księgowa powiedziałą że po jego śmierci firma automatycznie staje się martwa.
Zarejestrowałem już nową pod tą samą nazwą.
Problem polega na tym że jego firma była zadłużona w ZUS-ie na 26 tyś PLN co moj tata spłacał u komornika (nie sądowego tylko takiego innego niewiem jak to określić) ZUS siedzi na hipotece.
No i właśnie tu moje pytanie:
Czy jeśli zus dostanie sygnał odemnie że (wyrejestruje tate z ZUS-u) firmy niema to co oni mogą w takiej sytuacji zrobić??
Czy mogę ubiegać się o umozenie długu albo chociaż odsetek (wiem że odsetek umożeń jest w zasadzie właśnie tym odsetkiem)??
Czy jesli odrzucą wniosek o umozenie odsetek to czy moge dalej splacac to u komornika??
Hipoteka na kturej siedzi ZUS to dom w ktorym mieszka moja mama nie chciał bym aby zabrali jej ten dom.
Jakie mogą być jeszcze scenariusze tej sytuacji??
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam