"Śmierć" zadłużonego członka rodziny

• Autor wątku Autor wątku insertowsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

insertowsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,

kilkanaście lat temu mnie i moją mame opuścił mój ojciec. Był patologicznym alkoholikiem który się nad nami znęcał, miał potężne długi i odszedł do nowej kobiety. Jego praca polegała głównie na zatrudnieniu na czarno i ostatni raz kiedy miał prace na jakiejś umowie to było z 20 lat temu. Jakiś czas temu ta kobieta się skontaktowała z nami że ojciec jest w złym stanie i ledwo żyje, ale nic nie chce po prostu uznała że warto nas poinformować. Dzisiaj się skontaktowała ponownie, ojciec jest w tragicznym stanie i nie zostało mu dużo czasu, tylko jest duży problem - ojciec nie jest ubezpieczony, ona go ubezpieczyć nie może bo nie jest jego żoną i prosi mnie żebym go dopisał do ubezpieczenia zdrowotnego (tylko ja mogę, z moją mamą są po rozwodzie). Z racji że ojciec całe życie miał potężne długi boje się robić cokolwiek związanego z nim.
Proszę o pomoc i informacje.
Jeśli go dopiszę to jakie obowiązki po śmierci na mnie czekają, jakie ryzyko jest z tym związane?
Czy będę musiał się starać o jakiś zasiłek pogrzebowy, lub organizować pogrzeb?
Jak polecacie zrobić?

PS. Co jeżeli nie będzie ubezpieczony i umrze? Czy ta jego kobieta może się starać o zasiłek pogrzebowy?

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót