śmieszny wątek - WC

• Autor wątku Autor wątku rosos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rosos

Użytkownik
Odpowiedzi
125
witam,
od kiedy pamiętam zawsze bardzo bulwersowała mnie sprawa pobierania opłat za korzystanie z toalet w restauracjach, podlejszych hotelach jeśli nie jest sie gościem.
Nie wiem czy wynika to z mojego skąpstwa czy z faktu chcenia mieszkania w europejskim kraju.
Ale do rzeczy.
Jest usługa? Umożliwienie oddanie moczu lub inne.
Jaki VAT powinien być od tego odprowadzony i czy mogę żądać (zapewne wprawiając w zakłopotanie) od właściciela rachunku za tę usługę?

Nie ma usługi. Usługą jest zrobienie czegoś, a nie uniemożliwienie zrobienia czegoś. Lokale gastronomiczne, hotele ani żadne inne przybytki nie mają obowiązku zapewniania sanitariatów nikomu, oprócz własnych pracowników (no, w hotelach jeszcze gości). W kościołach też nie ma ubikacji - pójdziesz do księdza z taką sprawą? Każesz mu wystawić fakturę?... :roll:

ok
więc uważasz, że ten przychód nie jest opodatkowany?

[cytat="Nakago"]Nie ma usługi. Usługą jest zrobienie czegoś, a nie uniemożliwienie zrobienia czegoś. Lokale gastronomiczne, hotele ani żadne inne przybytki nie mają obowiązku zapewniania sanitariatów nikomu, oprócz własnych pracowników (no, w hotelach jeszcze gości). W kościołach też nie ma ubikacji - pójdziesz do księdza z taką sprawą? Każesz mu wystawić fakturę?... :roll:[/cytat]

1.czyli założenie sieci płatnych WC nie będzie działalnością związaną ze świadczeniem usług? wobec tego co to będzie ?
2.czy jesteś przekonana, że restauracja może działać zgodnie z przepisami, bez przybytku WC? :o

Przepisy sanitarne nakazują umożliwienie dostępu do sanitariatów w lokalach gastronomicznych. Co do kościołów, to... w moim mieście są WC przy świątyniach dostępne dla wiernych. :) Bezpłatne. :)

Już w 69 roku n.e. cesarz Wespazjan opodatkował toalety publiczne, dając początek powiedzeniu, że „pecunia non olet” – pieniądze nie śmierdzą. :wink:

Ciekawostka:
[cytat:1619v395]"Niezbyt częsty obraz widzieli do niedawna turyści na Międzynarodowym Dworcu PKS w Krakowie. Ku uciesze turystów postawiono tam chyba jedyną na świecie przenośną płatną toaletę ToiToi z... babcią klozetową. Jest to nasz niewątpliwy europejski wkład w dziedzinę „Toitologii fiskalnej stosowanej”. Jak dojdą do tego kasy fiskalne, poczujemy się naprawdę w Europie."[/cytat:1619v395]

dziękuję za wsparcie!!
więc od dziś proszę za sikanie o rachunek i po jego otrzymaniu pędzę do US celem złożenia donosu obywatelskiego jeśli podatek VAT będzie błędny!!

WC dostępne dla mas!!!

Powrót