SMS od EOS 1 Fundusz Inwestycyjny

• Autor wątku Autor wątku pomozcie12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pomozcie12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
dostałam sms-a o nastepujacej tresci:
PILNIE!Wzywamy do splaty kwoty 5666,51 PLN wobec EOS 1 Fundusz Inwestycyjny Zamkniety Niestandaryzowany Fundusz Sekurytyzacyjny z tytulu umowy nr: 284965600017.Prosze o potwierdzenie wplaty 223351288

Nie wiem skad to, nie bralam zadnego kredytu ani splaty na raty, poza tym nie przyszlo zadne pismo tylko jakis sms i to w dodatku bez zadnych danych (imie, nazwisko, pesel, umowa - ale z kim zawarta?) - nic.

Czy to mozliwe, ze to tylko ktos chce mnie naciagnac? Albo, ze ten niby dlug dotyczy kogos innego, bo ten nr tel kiedys do niego nalezal? Mozliwe, ze wysylaja smsa zanim wysla oficjalne pismo? Jak to wyglada? Nie jest to podejrzane?

Prosze o pomoc, bo ja sie w tym kompletnie nie orientuje.

Na podstawie powyższego można snuć tylko domysły, dlatego pisząc zrozumiale, olej to :)

A mozliwe zeby wyslali smsa zamiast pisma? Jakies pismo nie powinno przyjsc wczesniej?
Nie ma jakis procedur jak to ma wygladac?

pomozcie12 napisał:
A mozliwe zeby wyslali smsa zamiast pisma?
Możliwe.
pomozcie12 napisał:
Jakies pismo nie powinno przyjsc wczesniej?
Mogło, nie musiało, to wie tylko wróżka :)
pomozcie12 napisał:
Nie ma jakis procedur jak to ma wygladac?
Może są, może nie, wie to EOS.
Przeczytaj poprzedni post ze zrozumieniem :)

Milo by bylo gdybys sam potrafil czytac ze zrozumieniem.
Twoje "mozna", "mozliwe", "mogło" nic nie wnosi.
To ze nie wiem na jakiej podstawie ktos mi cos takiego wyslal to jedno. A to ze nie znam procedur to drugie i stad moje pytanie.
Nie kaze ci przewidywac czy ktos mnie probuje oszukac, ale chce sie dowiedziec czy powinnam cos z tym zrobic.
Nie mam zielonego pojecia czy taki sms jest w jakikolwiek sposob wiazacy wiec pytam czy istnieje jakis odgorny przepis. Pisma z sadu nie powinnam olac, a nie wiem czy to tez jest wiazace. Bo skoro mozna sie nadziac nawet na umowach przez internet typu pobieraczek to skad mam wiedziec ze skoro nie trzeba juz nawet podpisu na umowie zeby wdepnac w g... to czy tak samo nie mozna wpasc przez olanie jakeigos smsowego monitu?
Moze to jest uregulowane prawnie? Nie wiem wiec pytam.
A ty jak nie wiesz to moze sie nie udzielaj?

pomozcie12 napisał:
Milo by bylo gdybys sam potrafil czytac ze zrozumieniem
Bardzo przepraszam ale to Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Odpowiedź otrzymałaś, przykro mi, że nie potrafisz zrozumieć. Innej nie oczekuj.
Ewentualnie już jak tak bardzo chcesz, masz podany numer umowy, numer telefonu, zadzwoń, zapytaj.

Pytam czy istnieje jakas umowna forma wezwania do zaplaty a ty mowisz ze to moze wiedziec tylko wrozka?
I serio uwazasz sie za kompetenta osobe do udzielania takich informacji?
Ja pytam jaka forma obowiazuje, jakie sa procedury firmy windykacyjnej a ty twierdzisz ze mozna sb wrozyc o.O
I serio nie rozumiesz skad moje pytanie bo twierdzisz ze twoja pierwsza odpowiedz byla wyczerpujaca?
To moze lepiej nie odpowiadaj na pytania skoro nie masz nic do powiedzenia?

pomozcie12 napisał:
Pytam czy istnieje jakas umowna forma wezwania do zaplaty a ty mowisz ze to moze wiedziec tylko wrozka?
Bo tak jest. Mogą, lecz nie muszą.
pomozcie12 napisał:
Ja pytam jaka forma obowiazuje, jakie sa procedury firmy windykacyjnej a ty twierdzisz ze mozna sb wrozyc o.O
Żadna.
pomozcie12 napisał:
I serio nie rozumiesz skad moje pytanie bo twierdzisz ze twoja pierwsza odpowiedz byla wyczerpujaca?
Oczywiście. Wystarczyło troszkę chęci i zamiast zadawania pytań, wystarczyło poczytać forum, to samo byś się dowiedziała.
pomozcie12 napisał:
To moze lepiej nie odpowiadaj na pytania skoro nie masz nic do powiedzenia?
Przepraszam, już więcej nie będę.
Bądź tu człowieku pomocny, zamiast "dziękuję" jeszcze pretensje :)
Powodzenia w oczekiwaniu na inną odpowiedź :)

Tak, firma windykacyjna może próbować odzyskać dług również wysyłając dłużnikowi smsy. Nie jest w tym celu konieczne wysyłanie wcześniej wezwania do zapłaty. Jeśli nie masz żadnych długów to nie ma większego sensu reagowanie na takie smsy, bo prowadzi to do niekończącego się ciągu telefonów od windykatorów.

Jasne. Nie ma zadnych regulacji, procedur, prawa.
A w razie problemow powolam sie na twoja wrozke.
Rzeczywiscie byles pomocny

Abrakadabra3210 napisał:
Tak, firma windykacyjna może próbować odzyskać dług również wysyłając dłużnikowi smsy. Nie jest w tym celu konieczne wysyłanie wcześniej wezwania do zapłaty. Jeśli nie masz żadnych długów to nie ma większego sensu reagowanie na takie smsy, bo prowadzi to do niekończącego się ciągu telefonów od windykatorów.

ok dzieki

Powrót