Sms od Vratislavia lex - co robić?

• Autor wątku Autor wątku szeldon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szeldon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Niedawno założyłem sobie internet mobilny. Od czasu do czasu przychodzą mi na konto różne smsy, w tym powiadomienia o rachunkach i spam.

Dziś otrzymałem sms następującej treści (dwukrotnie): Proszę o kontakt z kancelarią prawną Vratislavia lex. Dalej podano numer telefonu i stronę internetową. Sprawdziłem numer i nie zgadza się z tymi podanymi na stronie.

Czy mam wziąć tę wiadomość na poważnie? Dodam, że nie przypominam sobie o żadnych niespłaconych zobowiązaniach.

Ostatnia edycja:
I mam tak po prostu przedstawić moje dane osobowe?

szeldon napisał:
Bo jeśli to jakaś wydmuszka, piramidka, to od teraz będą mogli posługiwać się moimi danymi.

Zamiast kombinować zadaj sobie pytanie czy masz jakieś długi, za które mogą Cię szukać. To kancelaria która się nie patyczkuje i prowadzą m.in. dla banków postępowania sądowe i egzekucyjne. Do domu nikt ci raczej nie przyjdzie bo nie mają windykatorów terenowych, ale pod nakaz i do komornika potrafią w 2-3 miesiące od otrzymania wierzytelności.

Zadzwoń, dowiedz się, będziesz wiedział. Albo pomyłka, albo mają na Ciebie kwity i jak się nie dogadasz to czeka cię przeprawa z komornikiem.

szeldon napisał:
Bo jeśli to jakaś wydmuszka, piramidka, to od teraz będą mogli posługiwać się moimi danymi.
Nie. Potrzebowaliby jeszcze Twoich dokumentów i podpisu. Jak nie zadzwonisz i nie podasz danych do weryfikacji, to się niczego nie dowiesz. Możesz też na razie olać sprawę. To oni mają interes do Ciebie, nie Ty do nich.

Rappero napisał:
Zadzwoń, dowiedz się, będziesz wiedział. Albo pomyłka, albo mają na Ciebie kwity i jak się nie dogadasz to czeka cię przeprawa z komornikiem.

Człowieku, ja niedawno studia skończyłem. W rękach pożyczki nie miałem.

Ale dzięki za radę.

Ostatnia edycja:
Zapewne pozostałość po poprzednim właścicielu numeru - rozumiem, że smsy przychodzą na nr sim, który masz w modemie/sticku ? Stare nieaktywne numery teraz dość szybko wracają do obiegu u operatorów..

Revan81 napisał:
Zapewne pozostałość po poprzednim właścicielu numeru - rozumiem, że smsy przychodzą na nr sim, który masz w modemie/sticku ? Stare nieaktywne numery teraz dość szybko wracają do obiegu u operatorów..

Dokładnie tak, numery przychodzą na sim.

szeldon napisał:
Człowieku, ja niedawno studia skończyłem. W rękach pożyczki nie miałem.

Ale dzięki za radę.

To jak zadzwonisz to się dowiesz, że próbują pod tym numerem skontaktować się z Janem Kowalskim z np. Wąchocka. Albo nim jesteś, albo nie jesteś. Jak nie jesteś to więcej na ten numer oni do Ciebie dzwonic nie będą.

Jak numer dostałeś w spadku po jakimś dłużniku to spodziewaj się, że i inne firmy windykacyjne i kancelarie prawne będą cię zasypywać smsami i telefonami tak długo, póki do tych nich nie oddzwonisz i nie zgłosisz pomyłki.

Rappero napisał:
ale pod nakaz i do komornika potrafią w 2-3 miesiące od otrzymania wierzytelności.
Każdy głupi to potrafi, jeśli pozew jest w sądzie, który nie ma dużego obłożenia i jednocześnie dłużnik nie wniesie sprzeciwu.
Rappero napisał:
Jak numer dostałeś w spadku po jakimś dłużniku to spodziewaj się, że i inne firmy windykacyjne i kancelarie prawne będą cię zasypywać smsami i telefonami tak długo, póki do tych nich nie oddzwonisz i nie zgłosisz pomyłki.
Dokładnie. Zadzwoń, albo odbierz jak dzwonią, zgłoś i po kłopocie.
PS. Rada najprawdopodobniej nie będzie skuteczna w przypadku Armady Polska...

amelia2013 napisał:
Dokładnie. Zadzwoń, albo odbierz jak dzwonią, zgłoś i po kłopocie.

Najgorsze jest to, że smsa dostałem z jednego numeru, który każe zadzwonić pod inny numer, który w ogóle nie zgadza się z tym ze strony internetowej.

EDIT: Pod numerem kancelarii nikt nie odbiera. Pod tym z smsa od razu zerwało połączenie. Nie wiem czy chce mi się aż tak o nich zabiegać.

Ostatnia edycja:
Jak zadzwonią to odbierz. Na siłę szukać kontaktu nie musisz.

amelia2013 napisał:
Jak zadzwonią to odbierz. Na siłę szukać kontaktu nie musisz.

Rzecz w tym, że oni nie zadzwonią, bo karta pełni rolę modemu do internetu. Musiałbym przełożyć do komórki i specjalnie czekać.

Rappero napisał:
To jak zadzwonisz to się dowiesz, że próbują pod tym numerem skontaktować się z Janem Kowalskim z np. Wąchocka. Albo nim jesteś, albo nie jesteś. Jak nie jesteś to więcej na ten numer oni do Ciebie dzwonic nie będą.

Bzdura jeżeli nie wiesz na jakiej zasadzie działają te firmy to się proszę nie wypowiadaj, odczułem to niestety na swojej skórze
Kupiłem internet mobilny w Plusie niestety pech chciał że odziedziczyłem nr po jakimś dłużniku i zaczęły się esemesy po kilka razy dziennie.
Wkurzyłem się i zadzwoniłem do nich i mówię że ten numer mam od miesiąca i że nie znam człowieka o jakiego im chodzi wiec żeby przestali do mnie pisać, kazali mi podać pełne dane itp. efekt usłyszałem że ja nie mogę zmieniać danych do kontaktu ponieważ to nie o mnie chodzi i teraz mam jeszcze więcej esemesów bo myślą że ich chciałem oszukać :mad:

Morgan41 napisał:
efekt usłyszałem że ja nie mogę zmieniać danych do kontaktu ponieważ to nie o mnie chodzi i teraz mam jeszcze więcej esemesów bo myślą że ich chciałem oszukać :mad:
Armada czy Fast Finance? Może poskutkuje doniesienie na policję z art. 107 k.w.?

amelia2013 napisał:
Armada czy Fast Finance? Może poskutkuje doniesienie na policję z art. 107 k.w.?

Firma od "dobrych wiadomości"
Facet miał Cyfrowy Polsat i zapominał za niego płacić :confused: Więc Kruk się nim zainteresował i teraz śle mi esemesy że mam dług :)
W ogóle to jakiś artysta musiał mieć ten nr wcześniej bo, oprócz Kruka, pisze do mnie Getin Bank że kwota zaległości wynosi już tyle a tyle.
Dobrze że to numer do internetu czyli tylko esemesy mogę dostawać bo inaczej bym zwątpił :(

Powrót