Sms zawiadamiający o rzekomej windykacji

• Autor wątku Autor wątku andreaszczecin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

andreaszczecin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Dwa dni temu dostałam sms od numeru komórkowego,w którym to nadawca,rzekomo kancelaria Corpus Iuris wzywa do pilnego kontaktu w sprawie o numerze /tu numer/ pod podanymi dalej numerami telefonów stacjonarnych lub adresem email. Pierwsze co przyszło do głowy-ktoś szuka debila,który da się oskubać. Sprawdziłam podane w sms numery telefonów i rzeczywiście są one numerami kancelarii windykacyjnej,sama kancelaria również rzeczywiście istnieje,adres email podany w sms również się zgadza-taki sam jest podany na stronie owej kancelarii,nie znalazłam tylko nigdzie numeru telefonu,żadnej informacji na temat numeru,z którego wysłano do mnie ten sms. Nie zgadza się jeszcze jedno-ja nie mam żadnego zadłużenia! Nigdzie! Przynajmniej ja nic o tym nie wiem! Nawet nie mogłabym mieć,bo od kilkunastu lat wychowuję dziecko niepełnosprawne co wiąże się z otrzymywaniem tzw świadczenia pielęgnacyjnego z jednoczesnym zakazem pracy zarobkowej a co za tym idzie-brak zdolności prawnej do podejmowania działań finansowych mogących skutkować powstaniem zadłużenia. Nie dostanę nigdzie nic na raty,nie dostanę kredytu,pożyczki etc. Wygląda na to,że firma ta ma jedynie mój nr. tel.,bo w przeciwnym razie takie firmy chyba raczej powinny przysłać jakieś zawiadomienie do domu? I przynajmniej podać stan zadłużenia i wobec kogo to zadłużenie? Co mam z tym zrobić? Kontaktować się z nimi? Dzwonić? Pisać email? Czy zapomnieć o tym? A jeśli dojdzie do kontaktu-ujawniać adres domowy? O co tu chodzi? Na necie radzą,żeby bagatelizować,skoro wiem,że nie mam długu... :o

możesz zadzwonić i wyjasnić że numer pomylili i więcej sobie nie życzysz kontaktu

andreaszczecin napisał:
Zadzwonić i się dowiedzieć o co chodzi. W esemesie padało Twoje nazwisko? Jeśli nie, to prawdopodobnie z jakiś powodów Twój numer mają zapisany jako numer jakiegoś dłużnika. Na pewno nikt sobie nie wymyślił długu osoby z "książki telefonicznej". Tu jest jakaś pomyłka. Ew. ktoś wykorzystując Twoje dane dokonał wyłudzenia i teraz jakiś dług widnieje na Ciebie. Wszystko do wyjaśnienia.

Ostatnia edycja:
sms mógł zostać wysłany na zły nr, np zamiast na 502xxx xxx na 602xxx xxx,
może ktoś o podobnym nazwisku jest poszukiwany...
Zadzwoń, zapytaj się, ale generalnie nie wdawaj się w dyskusje.

Po prostu zadzwoń i się dowiedz o co chodzi.
Możliwe, że poprzedni właściciel Twojego numeru miał długi, kancelaria kupiła jego dług i w dokumentach był ten numer podany jako jego i stąd ten sms. Z drugiej strony, mogłaś coś przeoczyć. Zadzwoń z numeru na który wysłali wiadomość (i tak go mają) i się dowiedz o co chodzi, będziesz spała spokojnie w nocy.

A być może odziedziczyła Pani jakieś pasywa. Możliwości jest wiele, w każdym razie nie ma co gdybać i chować głowy w piasek tylko niezwocznie należy skontaktować się z kancelarią i sprawę wyjaśnić.

Hejka. Właśnie dostałem podobnego SMS-a, dwa dni później pomagającego (zaś pomiędzy był głuchy telefon z numeru podobnego do tej kancelarii). Nie mam żadnych długów, nie miałem nawet okazji by nieświadomie takowych dobyć (bardzo się pilnuje by nie dać się złapać na żadne płatne SMS-y itp.). Ogólnie z systemem bankowym mam śladową styczność. Wiem że w/w kancelaria ma opinię firmy często w sposób niezbyt poprawny (kurcze brak mi tu słowa) wciągającej pieniądze (niekoniecznie należne) od zastraszonych ludzi. Czy możecie mi doradzić, co mam zrobić z tym fantem? Bo jestem pewien że nie mam żadnych długów i obawiam się że mogę być mimo to ich celem (niezabardzo wierzę w pomyłkę).

Kanas napisał:
Przeczytaj wątek, odpowiedzi padły :)

Zastanawiam się nad jedną tylko sprawą. Mają mój numer telefonu, zapewne dzwonili na niego po czym rozłączyli się. Czemu koniecznie chcą bym to ja nawiązał kontakt? Jakie to ma znaczenie? Skoro odbieram czemu oni nie nawiążą rozmowy?

mystic44 napisał:
Czemu koniecznie chcą bym to ja nawiązał kontakt? Jakie to ma znaczenie? Skoro odbieram czemu oni nie nawiążą rozmowy?
Skąd mam wiedzieć ?:)
Może to jakiś numer dość wysoki w opłatach ?
Są w internecie strony po których możesz sprawdzić numer.

Nie odpowiadać, nie oddzwaniać, zgłosić do Rzecznika Praw Konsumenta, na policję.
Mój członek rodziny dostał podobnego smsa, że nie dokonał wpłaty na poczet zadłużenia na kwotę: 500 000 zł. Rzecznik ma zająć się sprawą. To jest wyłudzanie pieniędzy. Nie dajcie się oszukać. Koszty połączenia z podanymi numerami mogą być wysokie.

birdgoska1 napisał:
To jest wyłudzanie pieniędzy. Nie dajcie się oszukać. Koszty połączenia z podanymi numerami mogą być wysokie.

nie przesadzaj :D

i po to odkopujesz temat z 2016 roku ?

Ostatnia edycja:
Temat jest wciaz aktualny. Nie przypominam sobie bym przechodzila z Panem/Pania ,,na Ty".

temat aktualny , tyle że z 2016 roku a Twój komentarz nic nowego nie wprowadza do dyskusji.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót