Sobota, niedziela a data stempla pocztowego...

• Autor wątku Autor wątku TatarKrymski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TatarKrymski

Użytkownik
Odpowiedzi
293
Pytanie głupie, że aż mi wstyd je zadać - listy polecone nadawane w sobotę lub niedzielę mają stempel z datą sobotnią lub niedzielną czy dopiero poniedziałkową?

Jeśli nadajesz w placówce pocztowej czynnej w te dni to oczywiście z datą nadania - zresztą na kwitku nadania będziesz miał podstemplowany dzień nadania.

Tak zakładałem, ale dziś przy porządkowaniu biurka naszły mnie wątpliwości, bo mógłbym dać się pociąć, że jakiś list polecony wysyłałem w sobotę, a wszystkie potwierdzenia (sprawdzałem dwa razy) mówią zupełnie co innego (mają daty wypadające między poniedziałkiem a piątkiem) i nie wiem, czy ja mam zwidy, czy kalendarz niesprawny, czy właśnie jak w poście otwierającym temat :?

czasami wyjątkowo może zdarzyć się że pracownik poczty polskiej zaniedba swoje obowiązki służbowe i rano albo nie zmieni daty na stemplu albo ustawi błędną. Wtedy zdarzają się (zawinione przez człowieka - pracownika poczty) pomyłki.

w razie wątpliwości warto sprawdzić status i datę nadania konkretnej przesyłki o konkretnym nr kodu kreskowego w wyszukiwarce na stronie internetowej poczty polskiej.

zaciekawiła mnie sprawa skutków prawnych wynikających z pomyłki pracownika poczty

ciekawi mnie, jak wyglądałaby sytuacja, gdyby na dowodzie nadania listu poleconego była podana błędna (niezgodna z rzeczywistością) data nadania.

Załóżmy że termin odpowiedzi na pismo sądowe minął w piątek a ktoś nadał list dopiero w sobotę (o dzień za późno), ale miał to szczęście że pracownik poczty zapomniał zmienić datę na stemplu pocztowym.

Czy w takim przypadku sąd oprze się na stemplu czy uzna że list wysłano po terminie?

A w drugą stronę: załóżmy że termin mija w piątek i list do sądu wysyłany jest w piątek ale wskutek pomyłki pracownika poczty przybito stempel z jutrzejszą datą. Czy w takim przypadku jest możliwość udowodnienia pomyłki i uratowania terminu w sądzie?

lokata napisał:
A z czego ma to wnioskować?
teoretycznie mógłby sprawdzić w wyszukiwarce internetowej.

ale praktycznie, skoro stempel pocztowy jest ważny i wskazuje konkretną datę to nie ma powodów aby pracownik sądu "drążył temat" ...

Powrót