Soboty jak płatne

• Autor wątku Autor wątku ktos121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ktos121

Użytkownik
Odpowiedzi
184
Witam.Mam pytanie odnośnie płatnych sobót.
W tym miesiącu nie dostałem wolnego za soboty 3 a ma być mi za nie zapłacone.Pytanie czy dobrze?
Bo będę miał zapłacone tak jakby za normalne nadgodziny to jest 25zl za godzinę (najniższą krajowa)tyle ile wychodzi normalnie za godzinę .Czy to jest w porządku?
Mimo to,że nie chciałem mieć płaconegi tylko dzień wolny normalnie.Czy ten głos wgl.ma jakiekolwiek znaczenie?

Jakie masz wynagrodzenie , masz dodatkowo jakieś premie , dodatki

Minimalne wynagrodzenie to 4666
w czerwcu jest do przepracowania 160 h czyli 4666 / 160 = 29,16
8x 29,16 = 233,28 do tego doliczyć należy dodatek 100% = 466,56 brutto za jedną sobotę
jeżeli praca była 8 h i nie w nocy

cologniola napisał:
Minimalne wynagrodzenie to 4666
w czerwcu jest do przepracowania 160 h czyli 4666 / 160 = 29,16
8x 29,16 = 233,28 do tego doliczyć należy dodatek 100% = 466,56 brutto za jedną sobotę
jeżeli praca była 8 h i nie w nocy

To ja tak nie mam 26zl *8 =210zl za jedną sobotę
A wgl.nie chce takich rzeczy tylko normalnie dzień wolny.

ktos121 napisał:
To ja tak nie mam 26zl *8 =210zl za jedną sobotę
No to pracodawca "TNIE " cię na kasę jak nic = czysty wyzysk = sprawę należy zgłosić do PIP

dlaczego 26 zł - taką masz stawkę godzinową czy zasadnicze 4666 zł w umowie o prace

cologniola napisał:
No to pracodawca "TNIE " cię na kasę jak nic = czysty wyzysk = sprawę należy zgłosić do PIP

dlaczego 26 zł - taką masz stawkę godzinową czy zasadnicze 4666 zł w umowie o prace

Tak mam 4666brutto

cologniola napisał:
Czyli tnie cie na 250 zł :)

Hmm tylko co robić .
Nic nie mam do gadania.
Było wiadomo,że ja chcę mieć dni wolne za soboty a nie płacone a tu widać ,że z tym płaceniem też nie jest tak jak powinno.

ktos121 napisał:
Hmm tylko co robić
Napisz skargę do PIP jak jesteś pewny ,że tak właśnie masz liczone
Na końcu napisz ,że nie wyrażasz zgody na ujawnienie danych - PIP w ciągu miesiąca dokona kontroli a o wynikach zostaniesz powiadomiony

Pracodawca popełnia wykroczenie , za prace w sobotę należy w pierwszej kolejności oddać dzień wolny w terminie uzgodnionym z pracownikiem art (151.3 KP )
Po drugie nie wypaca należnego wynagrodzenia = kolejne wykroczenie

cologniola napisał:
Napisz skargę do PIP jak jesteś pewny ,że tak właśnie masz liczone
Na końcu napisz ,że nie wyrażasz zgody na ujawnienie danych - PIP w ciągu miesiąca dokona kontroli a o wynikach zostaniesz powiadomiony

Jakie wynagrodzenie powinienem otrzymać za lipiec? Pracując dwie soboty ,ale nie otrzymałem.za nie dni wolnych?
Z pensją 4666brutto?
Dostałem 200zl za jedno sobotę

ktos121 napisał:
Z pensją 4666brutto?
Dostałem 200zl za jedno sobotę

4666: 184 ( czas pracy dla lipca ) = 25,35 zł za 1 h pracy
25,35 x 8 h = 202,86 zł - normalne wynagrodzenie
202, 86 + 100 % dodatku za h nadliczb. średniotygodniowe = 405, 73 za jedną sobote

Przepis prawny:
Art. 1511. § 1. Za pracę w godzinach nadliczbowych, oprócz normalnego wynagrodzenia, przysługuje dodatek w wysokości:

1) 100% wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających:

a) w nocy,

b) w niedziele i święta niebędące dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy,

c) w dniu wolnym od pracy udzielonym pracownikowi w zamian za pracę w niedzielę lub w święto, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy;

2) 50% wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających w każdym innym dniu niż określony w pkt 1.

§ 2. Dodatek w wysokości określonej w § 1 pkt 1 przysługuje także za każdą godzinę pracy nadliczbowej z tytułu przekroczenia przeciętnej tygodniowej normy czasu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym, chyba że przekroczenie tej normy nastąpiło w wyniku pracy w godzinach nadliczbowych, za które pracownikowi przysługuje prawo do dodatku w wysokości określonej w § 1.

§ 3. Wynagrodzenie stanowiące podstawę obliczania dodatku, o którym mowa w § 1, obejmuje wynagrodzenie pracownika wynikające z jego osobistego zaszeregowania określonego stawką godzinową lub miesięczną, a jeżeli taki składnik wynagrodzenia nie został wyodrębniony przy określaniu warunków wynagradzania - 60% wynagrodzenia.

§ 4. W stosunku do pracowników wykonujących stale pracę poza zakładem pracy wynagrodzenie wraz z dodatkiem, o którym mowa w § 1, może być zastąpione ryczałtem, którego wysokość powinna odpowiadać przewidywanemu wymiarowi pracy w godzinach nadliczbowych.

Ostatnia edycja:
To mała różnica wychodzi.Nie wiem.czy wgl.jest sens o coś się kłócić zaczynać/upominać

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ktos121 napisał:
To mała różnica wychodzi.Nie wiem.czy wgl.jest sens o coś się kłócić zaczynać/upominać

Jak mała ?
Nie masz zapłacony dodatek 100% czyli 202,86 = na tyle cie oszukuje pracodawca

Przy 3 sobotach daje to ponad 600 zł

Może ona sama nie wie? O tym?
A tak z drugiej strony,czy takie coś jest podstawą do rozwiązania umowy bez wypowiedzenia?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak , można rozwiązać umowę z art 55 KP - DYSCYPLINARKA dla pracodawcy

cologniola napisał:
Tak , można rozwiązać umowę z art 55 KP - DYSCYPLINARKA dla pracodawcy

Ja prosiłem o wolne za soboty .Nie dostałem wolnych dni. inne osoby dostały wolne dni za soboty.
A ja usłyszałem,że będę miał zapłacone za nie extra.tak dostałem 200zl za jedną sobotę
I nie wiem czy to celowe czy może sami o tym nie wiedzą?
Czyli zostałem oszukany? Wedle prawa?

o tym czy wolne za soboty czy płatne decyduje pracodawca , w razie nie oddania dni wolnych to on naraża sie na kare od PIP

ZOSTAŁEŚ OSZUKANY na wynagrodzeniu o ile to co napisałeś jest zgodne z prawdą

Powrót