Socjal dla młodych

• Autor wątku Autor wątku ElizaWeisse
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ElizaWeisse

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Potrzebuję czyjejś pomocy aby dowiedzieć się czegoś w sprawie socjalu w Niemczech konkretnie w Hamburgu. W czerwcu ukończe 18 lat i nie wiem czy mogę ubiegać się jako uczennica o socjal i mieszkanie. Mieszkam tu od sierpnia i nie jestem na tyle obyta z tym wszystkim jestem w trakcje nauki języka. Nie dogaduję się zbyt dobrze z mamą, bardzo zależy mi na dalszej edukacji zdaniu matury i studiach zawsze bylam dobrą uczennicą. Mam niemieckie obywatelstwo dowód itd. Czy jako osoba uczęszczająca do Gymnasium mogłabym uczyć się dostać jakiś jeden pokoik do mieszkania i socjal? Co powinnam zrobić? Bardzo proszę państwa o pomoc, z góry dziękuję :)

Dzieci do 25 lat musza generalnie mieszkac z rodzicami i tylko wyjatkowo moga dostac socjal "na wlasny rachunek". Poza tym studentom zaden socjal nie przysluguje w ogole, bo oni moga sie starac jedynie o stypednium Bafög, ktore w polowie trzeba splacac 5 lat po zakonczeniu studiow.

Rozumiem dziękuję ;)

Tutaj wiele młodocianych juz od 16 roku życia mieszkają w swoich mieszkankach, ponieważ nie dogadują się z rodzicami!!! Jak oni to robia Pogodniak? Rozwiązanie jest jedno: Job Center!

Dziękuję bardzo! Zacznę coś robić w tym kierunku <3

16- latki nie mieszkaja w "swoich mieszkankach", bo jako nieletni, nie moga zawszec umowy o najem- ktos ma nad nimi piecze. Betreutes Wohnen jest tu bardziej prawdopodobne, w grupach.

Powrót