Socjal w DE

• Autor wątku Autor wątku bobej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No nie pracuje piszecto w moim pierwszym poscie. Mam zlozone dokumenty do arbeitsamtu. A sprachkurs sie nalezy czy na wlasna reke trzeba zalatwiac? Bo dowiedzialem sie ze po jakims tam okresie od zlozenia dokumentow do arbeitsamtu i nie znalezieniu pracy wysylaja na taki kurs.

trochę za mało się dowiedziałeś. Będąc w Niemczech dopiero po przepracowaniu 12 m-cy przysługuje socjal i dodatki na mieszkanie. Kurs języka jest odpłatny. Przepraszam za moje wyrażenie ale na dzień dzisiejszy NIC Ci się nie należy!!! Jedynie po zameldowaniu możesz ubiegać się o kindergeld.

Dodam tylko, że jeżeli w ciągu 3 miesięcy nie podejmiesz pracy zostaniesz poproszony o opuszczenie kraju.

dostanie wezwanie do Ausländeramt a tam bedzie musial udowodnic z czego sie utrzymuje i czy posiada obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne ,bez tego nawet KG nie dostanie tu

za samo zameldowanie nic tu nie płacą

Ciechan90 napisał:
No nie pracuje piszecto w moim pierwszym poscie. Mam zlozone dokumenty do arbeitsamtu. A sprachkurs sie nalezy czy na wlasna reke trzeba zalatwiac? Bo dowiedzialem sie ze po jakims tam okresie od zlozenia dokumentow do arbeitsamtu i nie znalezieniu pracy wysylaja na taki kurs.

Skoro masz złożone papiery do urzędu pracy to znaczy, ze już jesteś w Niemczech zameldowany? Jezeli tak to mam nadzieje, ze oplacasz OBOWIĄZKOWE ubezpieczenie zdrowotne.

Po przyjeździe do Niemiec nic Wam na początku nie bedzie przysługiwać. Możecie przetransferować Sobie z Polski zasiłek dla bezrobotnych na 3 miesiące i bardzo intensywnie szukać pracy. To by było na tyle.

Nie jestem zameldowany. Ciocia mi to wszystko zalatwia. Juz wczesniej zalatwiala to samo bratu i dostal 3 oferty pracy nie bedac zameldowany w niemczech nawet nie byl w tym miescie. Tylko ze on zrezygnowal bo dostal prace na kopalni. Tak wiec dziekuje za wszystkie informacje. W poniedzialek bede mial dokladne informacje od niemieckiego prawnika. To wtedy napisze dokladnie co sie nalezy a co nie. Pozdrawiam

Ciechan90 napisał:
Nie jestem zameldowany. Ciocia mi to wszystko zalatwia. Juz wczesniej zalatwiala to samo bratu i dostal 3 oferty pracy nie bedac zameldowany w niemczech nawet nie byl w tym miescie. Tylko ze on zrezygnowal bo dostal prace na kopalni. Tak wiec dziekuje za wszystkie informacje. W poniedzialek bede mial dokladne informacje od niemieckiego prawnika. To wtedy napisze dokladnie co sie nalezy a co nie. Pozdrawiam

Badura. Ty sie lepiej dokładnie dowiedz co ta Twoja ciotka Ci tam organizuje, bo bez ZAMELDOWANIA w Niemczech żaden urząd pracy by Cie nie zarejestrował.

Jaga. W urzedzie pracy w niemczech mam podany adres polski i numer polski do mnie. I wszystko tak mozna zalatwic. Wiec chyba Ty masz nie dokladne informacje jesli dalo sie to tak zalatwic. Pozdrawiam

Ciechan90 napisał:
Jaga. W urzedzie pracy w niemczech mam podany adres polski i numer polski do mnie. I wszystko tak mozna zalatwic. Wiec chyba Ty masz nie dokladne informacje jesli dalo sie to tak zalatwic. Pozdrawiam

Jeszcze się nie spotkałam z tym żeby bez niemieckiego meldunku można było coś załatwić w urzędzie. A nie wspomnę o osobistym wstawiennictwie!!! (chyba, że ciotka ma Twoje pełnomocnictwo) co czytając Twoje posty śmiem twierdzić, że tak nie jest. Czekam na poniedziałkową relację.

p.s. to jeżeli dostaniesz propozycję pracy w Niemczech to ona przyjdzie na Twój polski adres???

lissonka napisał:
Jeszcze się nie spotkałam z tym żeby bez niemieckiego meldunku można było coś załatwić w urzędzie. A nie wspomnę o osobistym wstawiennictwie!!! (chyba, że ciotka ma Twoje pełnomocnictwo) co czytając Twoje posty śmiem twierdzić, że tak nie jest. Czekam na poniedziałkową relację.

p.s. to jeżeli dostaniesz propozycję pracy w Niemczech to ona przyjdzie na Twój polski adres???

Tak, przyślą do Polski :-) A zainteresowany w ciagu kilku godzin stawi sie w Niemczech na rozmowie kwalifikacyjnej :-) A dodatkowo wujek z Norwegii zarejestrował pół rodziny w tamtejszym urzędzie pracy - jak Mu coś znajda to zadecyduje gdzie jechac :-) Większej bzdury nie słyszałam :-)

JagaHH15 napisał:
Tak, przyślą do Polski A zainteresowany w ciagu kilku godzin stawi sie w Niemczech na rozmowie kwalifikacyjnej A dodatkowo wujek z Norwegii zarejestrował pół rodziny w tamtejszym urzędzie pracy - jak Mu coś znajda to zadecyduje gdzie jechac Większej bzdury nie słyszałam

:D...............

to tak jakbym ja sie zameldowala w Polsce w UP teraz,ciekawe czy by przeszło bez zameldowania

autor pewnie mysli ze przez samo zameldowanie zaraz go tu ubezpiecza z urzedu tak jak w PL a pozniej wystawia dokument stwierdzajacy obywatelstwo po babci :)

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
:D...............

to tak jakbym ja sie zameldowala w Polsce w UP teraz,ciekawe czy by przeszło bez zameldowania

autor pewnie mysli ze przez samo zameldowanie zaraz go tu ubezpiecza z urzedu tak jak w PL a pozniej wystawia dokument stwierdzajacy obywatelstwo po babci :)

I dodatkowo ma nadzieje, ze jak pare miesiecy Jego "natychmiastowa chęć podjęcia pracy" (pomimo zamieszkiwania w obcym kraju) "powisi" w urzędzie pracy to po przyjeździe przyznają Mu darmowy kurs językowy, Wohngeld i kasę na wyposażenie mieszkania :-) Oj, naiwność ludzka nie zna granic...

Dobra sory ze w ogole zaczalem ten temat dam se rady. Pozdro

Nie ma co się obrażać. Po prostu chcemy Ci przekazać, że nie da się w żaden sposób jaki Ty tu opisujesz dostać socjal. Począwszy od obywatelstwa po babci, a kończąc na braku meldunku i podjęcia pracy. Takie są realia w Niemczech i uwierz wypowiadające się tutaj osoby wiedzą co piszą bo albo na stałe mieszkają w Niemczech i miały styczność z urzędami albo bardzo dobrze znają prawo niemieckie. Jeżeli nie chcesz wierzyć w to co piszemy to "se" radź sam i z resztą sam się przekonasz, że choć Niemcy mogą pomóc (piszę tu o socjalu) to nic się nie dostaje za to, że się przyjeżdża, się melduję i się oczekuje.

Pamiętaj, że w życiu nic nie ma za darmo.

Pozdrawiam

Moi Drodzy proszę udzielcie mi odpowiedzi na moje pytanie.
Pracowałam w Pl przez 2,5 roku ale zwolniłam się z dniem 31 stycznia tego roku i przyjechałam do Niemiec .Zameldowanie już miałam 1 lutego i zarejestrowałam sie w urzędzie pracy w Niemczech.Pytanie moje brzmi czy mój okres pracy te 2,5 roku ostatnie się będzie liczyło do uzyskania zasiłku z urzędu pracy tutaj????
Dali mi jakieś formularze do wypełnienia ,oddałam je i czekam za odpowiedzią ale zasadniczo nie wiem czy w ogóle mi sie tu przysługuje zasiłek mimo ,ze mam ciagłość.Pan tylko powiedział ze bedą sciągać UPD-01 z Pl ,ze byłam ubezpieczona.Zabrali ode mnie świadectwo ostatnie i akt urodzenia córki.
Prosze mi podpowiedzieć czy mam szanse coś otrzymać póki nie znajdę tu pracy .Generalnie chyba o nic nie moge sie tu starać bo nie pracowalam na terenie Niemiec taki mnie słuchy dochodzą od mało życzliwych tu rodaków.Czy to prada????

Przed wyjazdem do Niemiec moglas przetransferowac zasilek z Polski (na 3 miesiace) - ale to chyba tylko w przypadku, w ktorym zostalabys zwolniona. W Niemczech zaden zasiłek Ci nie przysługuje, bo przecież tu nie pracowalas.

proszę o poradę syn ukończył studia w marcu jeżeli w pażdzierniku podejmie dalszą naukę czy należy się kg ? czy może podjąć pracę-szkolenie w niepełnym wym. godzin?zgóry dziękuję za pomoc pozdrawiam

Ja mam takie pytanie..Otóż pracuję w Niemczech jako opiekunka osób starszych...mam w miarę komunikatywny niemiecki...poznałam tutaj swojego partnera oczywiście polaka..po skończonej 4 miesięcznej pracy oczywiście na umowę polską przeprowadziłam się do owego partnera posiadam tutaj zameldowanie...ale potem wyniknął pewien problem....mój partner prawdopodobnie mnie zgłosił w Rathaus że ja się wyprowadziłam i wróciłam do Polski...jest to oczywiście nie prawda ponieważ ja przebywam cały czas pod adresem zameldowania czyli taki mały przekręt z jego strony...ja cały czas szukam pracy ale dowiedziałam się że ponoć muszę być zarejestrowana w Jobcenter aby mieć pozwolenie tutaj na pracę...obecnie partner od tygodnia nie przebywa ze mną i nawet nie wiem gdzie jest ale zaczął mi wysyłać smsy że mam się wyprowadzić a jak nie to przyjdzie z policją...ja niestety nie mam się gdzie podziać gdybym musiała się stąd wyprowadzić...postanowiłam jeszcze udać się sama do Rathaus i dowiedzieć się na jakiej podstawie oni przyjęli to zgłoszenie skoro ja jestem tutaj cały czas pod podanym adresem...co mogę zrobić w takiej sytuacji ...czy mam jakąś szansę na pomoc zanim nie znajdę pracy.... proszę doradzić mi co mam teraz zrobić? Z góry dziękuję za wszystkie porady

Tajemnicza37
Otóż pracuję w Niemczech jako opiekunka osób starszych...mam w miarę komunikatywny niemiecki...poznałam tutaj swojego partnera oczywiście polaka..po skończonej 4 miesięcznej pracy oczywiście na umowę polską
Nic w Niemczech ci się nie należy po tej pracy
1.Brak umowy najmu mieszkania
2.Brak ubezpieczenia w Niemieckiego
3.Brak meldunku
Podejmij pracę jak poprzednio albo deportacja do Polski z zakazem wjazdu do niemiec na .... lat

Tajemnicza37 napisał:
Ja mam takie pytanie..Otóż pracuję w ja cały czas szukam pracy ale dowiedziałam się że ponoć muszę być zarejestrowana w Jobcenter aby mieć pozwolenie tutaj na pracę...

polacy nie potrzebuja zadnych pozwolen na prace

Powrót