Socjal

• Autor wątku Autor wątku dembi91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dembi91

Witam.
Na początku chciałbym Państwu przedstawić moją sytuację.

Pracuję w Niemczech od półtora roku przed pośrednictwo pracy.
Ostatnimi czasy mam problem z pracą, moje wynagrodzenia miesięcznie netto sięgają 500 - 600 euro. Mieszkam wraz ze swoją dziewczyną, która nie pracuje, bo jest w 33 tygodniu ciąży, ale dostaje zasiłek chorobowy z UWV. Mamy trochę trudną sytuację, więc postanowiłem postarać się o socjal dopóki nie znajdę lepszej pracy. Za mieszkanie płacimy 775 euro miesięcznie ( warm ).

Pytanie moje do Państwa, czy mogę się starać w takiej sytuacji o zasiłek socjalny?

Pozdrawiam.

Mozesz sie udac po tzw. Aufstockung do poziomu ALGII, ale w tym przypadku urzad naliczy to tak,ze twoja dziewczyna powinna placic z wlasnych srodkow polowe czynszu, wiec tobie nalicza fikcyjny czynsz w wysokosci powiedzmy 390 euro, a to jest z reguly juz troche za duzo jak na "normy" mieszkaniowej socjalu dla 1 osoby (oni zwracaja tylko za "skromne" mieszkanie nie przekraczajace pewnego metrazu i sredniego czynszu za skromne mieszkanie w danej miejscowosci). Moze sie okazac, ze nie dostaniesz nic albo niewiele, ale probowac mozna.

maks. 50 m2 plus 15 m2 na dodatkowa osobe dorosla mieszkajaca we wspolnym gospodarstwie domowym.
Ale metraz to jedno, nawet jesli metraz bedzie ok, ale czynsz bedzie przekraczal "przecietny czynsz" za "odpowiednie" mieszkanie, to czynsz bedzie uwzgledniony tylko do wysokosci czynszu przecietnego

O kurde, my mamy 120m2 bez ogrodu.
Czyli wychodzi na to, że w moim wypadku najrozsądniejszym rozwiązaniem jest po prostu znalezienie nowej pracy, z tym, że teraz Niemiecki rynek opanowali pośrednicy i to niestety jest tym problemem. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

No niestety tak dobrze nie ma, zeby panstwo doplacalo do mieszkania o dowolnej wielkosci. Macie po prostu za duze i drogie mieszkanie jak na wasze dochody

Zmień mieszkanie:) To też rozwiązanie. A swoją drogą, to wierzyć mi się nie chce, że za 120 m2 z ogrodem płacisz trochę ponad 700 E.

Powrót