SOK, nie przyjecie mandatu

• Autor wątku Autor wątku jarek1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarek1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich prosze o poradę.
Dzisiaj dostałem wezwanie na policję odnosnie nie przyjecia mandatu.

Sytuacja miała miejsce w Gdańsku, w podmiejskim pociągu SKM w godzinach nocnych. Gdy pociag dojezdzal do mojej stacji kopnałem lekko drzwi. nie bylo to kopniecie majace na celu uszkodzenie ich, po prostu tik nerwowy. pech chiał ze za drzwiamy stało 3 sokistów. Oczywiscie chcieli wlepic mi mandat twierdzac ze przywalilem z calej sily. nie przyjałem mandatu i po przesluchaniu na policji czeka mnie pewnie rozprawa w sadzie grodzkim.

panowie sokiści nie raczyli sie wylegitymowac mimo iz poprosilem ich o to.

nie powiedziano mi ze odmowienie przyjecia mandatu grozi sprawa w sądzie(a tego chciałbym uniknąć), dopiero po tym jak zdecydowałem sie nie przyjac mandatu sokista stwierdził: to zobaczymy się w sądzie.

czyn ten został zakwalifikowany jako: zagłuszanie ciszy nocnej. jezeli kopałem=niszczyłem wlasnosc SKM czy nie powinno to byc uznane za wandalizm
.
oczywiscie mam wiarygodnego swiadka ktory jechal wtedy ze mna

z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci i odpowiedzi na moje pytania

[lex:1bhd93y3]Dz.U.2007.16.94 (U) Transport kolejowy.
Rozdział 10 Ochrona porządku na obszarze kolejowym
Art. 60.
1. Do zadań straży ochrony kolei należy:
1) kontrola przestrzegania przepisów porządkowych na obszarze kolejowym, w pociągach i innych pojazdach kolejowych;
2) ochrona życia i zdrowia ludzi oraz mienia na obszarze kolejowym, w pociągach i innych pojazdach kolejowych.
2. Wykonując swoje zadania, funkcjonariusz straży ochrony kolei ma prawo do:
...
4) nakładania grzywien, w drodze mandatu karnego, na zasadach określonych w Kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia;
5) przeprowadzania czynności wyjaśniających, występowania do sądu z wnioskiem o ukaranie, oskarżania przed sądem i wnoszenia środków odwoławczych w trybie określonym w Kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia; [/lex:1bhd93y3]
Pewnie będą twierdzić inaczej :)

Trudno powiedzieć dlaczego tak to zakwalifikowali

Powrót