Sony chce mnie pozwać...

• Autor wątku Autor wątku JarekMk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JarekMk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dostałem takiego maila:

Szanowni Państwo,

W imieniu naszego mocodawcy, spółki Sony Poland sp. z o.o. wzywamy Państwa do zaprzestania naruszeń prawa i słusznych interesów naszego klienta.

Proszę o uważne zapoznanie się z treścią załącznika i niezwłoczne zastosowanie się do jego treści.

Z poważaniem,

Marcin Kopka

prawnik

R.Olszewski, J.Tokarski i Wspólnicy Kancelaria Prawnicza Spółka Komandytowa

Plac Dąbrowskiego 1, 00-057 Warszawa

tel. + 48 22 333 71 15-18

fax. + 48 22 333 71 19

mkopka@kancelariaprawnicza.com.pl
R.Olszewski, J.Tokarski i Wspólnicy - Strona główna

Załącznik http://sony-board.pl/Wezwanie do zaprzestania naruszeń prawa.pdf

Zaznacz całość i wklej do paska adresu w przeglądarce.

Co mi mogą zrobić? Jak się obronić? Może jakiś akronim słowa Sony?

Pzdr!

Link do załącznika nie działa.
Widocznie zostały naruszone w jakiś sposób prawa autorskie i podejrzewam, że te żądania są uprawnione, ale bez znajomości szczegółów ciężko do tego się odnieść.
Jeżeli usuniecie powód naruszeń to może do niczego nie dojdzie.
Przenoszę do prawa autorskiego bo podejrzewam, że o te kwestie chodzi.
A tak na marginesie, to ja tu nie widzę pisma przedsądowego, ale jeżeli naruszenia dalej będą miały miejsce, to trzeba rzeczywiście z tym się liczyć.

Ostatnia edycja:
Działa tylko nie doczytałeś... Skopiuj to: http://sony-board.pl/Wezwanie do zaprzestania naruszeń prawa.pdf i wklej jako adres....

Czyli nie mogę założyć sobie klubu miłośników aparatów marki Sony?

Czyli nie mogę założyć sobie klubu miłośników aparatów marki Sony?
Ups!
No to rzeczywiśce dziwna sprawa.
Ja osobiście nie widze w tym nic zdrożnego, ale widocznie firma Sony ma inne zapatrywanie na ten pomysł.
Inna sprawa to wykorzystywanie loga i nazwy firmy do rzeczy na które nie macie Państwo ich zgody ani akceptacji i może tu tkwi problem.
Ochrona praw autorskich obejmuje wszystkie pola eksploatacji.
Ochrona znaku towarowego to chyba jeszcze inne zagadnienie.

Ostatnia edycja:
Skopiuj dobrze.

@Kerimus - coś więcej mógł byś mi powiedzieć? logo - nie problem, ale adres już tak...

Już kilkanascie razy próbowałem i nic :/ a ciekawość mnie zżera o co chodzi

Teraz ok:) Ja bym się zastosował w pełni do tego wezwania

Z tym naruszeniem dóbr osobistych to trochę przesadzili, ale co do reszty to mam podobne zdanie jak Lex'ior.

Naruszenie dóbr osobistych też może zachodzić. Do ochrony dóbr osobistych jednostek organizacyjnych odpowiednio stosuje się przepisy o ochronie dóbr osobistych osób fizycznych. Odpowiednikiem imienia i nazwiska będzie firma, dobrego imienia - wyrobiona marka (renoma), itp. Tu może co najwyżej zajść narażenie dóbr osobistych, ze względu na rozmycie renomy Sony, zaś naruszenie może się okazać dyskusyjne.
Ano ja bym ta witryną nie administrował.

Ostatnia edycja:
Z tym naruszeniem dóbr osobistych jest tak, że do jego naruszenia może dojść, ale w tym konkretnym przypadku jeszcze nie doszło, więc chyba prawnicy jakby wybiegli w przyszłość.
Przecież administratorzy deklarują sympatię a nie antypatię do firmy i wyrobów Sony, więc jest to trochę humorystyczna sytuacja.
To tak na pierwszy rzut oka.

Kerimus ale mi chodzi o narażenie dobra w postaci renomy poprzez jej tzw. rozmycie (pojęcie z doktryny francuskiej, w Polsce się przyjęło - Szwaja, Gędek, Promińska pisali o tym). Dodatkowo zachodzi nawet zbieg przepisów tj. z prawa powszechnego, czyli dobra osobiste i z ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji - czyn nieuczciwej konkurencji.

Jedno jest pewne, że istnieje realne zagrożenie dla tych dóbr a to już jest powód do żądania zaniechania.
Kc stanowi w tej kwestii:
Art. 24. § 1. [8] Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne.

Mamy tutaj subtelną granicę między konkretnym naruszeniem, które już miało miejsce, a zagrożeniem.

Ostatnia edycja:
Polecam sprawę C‑252/07 Intel Corporation Inc. przeciwko CPM United Kingdom Limited. Co prawda dotyczy ona rozmycia znaków towarowych, ale pojęcie rozmycia może dotyczyć jakichkolwiek aspektów przedsiębiorcy (przedsiębiorstwa) np. renomy, firmy, uznanych marek produkowanych przez przedsiębiorcę. Rozmycie polega na pewnego rodzaju wprowadzaniu w błąd potencjalnych kontrahentów przedsiębiorcy co do0 firmy, marki, towarów. Tutaj tym bardziej mamy do czynienia z rozmyciem renomy, gdyż znak towarowy SONY jest chroniony. Rozmycie renomy jest na gruncie prawa wspólnotowego traktowane jako naruszenie dóbr osobistych jednostek organizacyjnych. A że Polska prawo wspólnotowe stosować musi bezpośrednio to według mnie do naruszenia doszło.

Powrót