sozial w niemczech

• Autor wątku Autor wątku anisia241181
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anisia241181

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam serdecznie.
czy umie ktos mi pomoc mieszkam w niemczech od trzech lat od dwoch i pol jestem zameldowana i mamy wynajete mieszkanie z mezem. na ta chwile pracuje tylko moj maz ·(pracuje w holandii a mieszkamy w niemczech) ja nie pracuje nigdzie. mamy 9 letniego syna i ja jestem z drugim dzieckiem w ciazy. Maz zarabia 1200 euro co ledwo nam starcza na zycie. W niemczech zadnych pieniedzy nie dostajemy. Czy umie ktos mi pomoc czy moge sie starac o sozial lub cos innego
czekam na odpowiedz:sad:

anisia241181
Jakie macie oboje obywatelstwo

Dlaczego nie mieszkacie w Holandi ???

złóż wniosek o Wohngeld , rodzinne pobieracie w Holandii ?

obydwoje mamy obywatelstwo polskie. mieszkamy w niemczech dlatego ze jest tanie, nasz syn chodzi tu do szkoly i maz ma blizej do pracy. Kindergeld maz pobiera w holandi to jest 230 euro na kwartal. podatek odprowadza w holandii bo tam pracuje. W niemczech tylko wynajmiujemy mieszkanie oplacamy oplaty placimy za szkole i dostalismy na stale pozwolenie na pobyt w niemczech wczesniej mielismy tylko na rok

Obywatelstwo nie ma znaczenia. Prosze zglosic sie do Sozialamtu w miejscu zamieszkania. Prawdopodobnie macie za maly dochod minimalny. Mozna dostac rozne doplaty(np. "Wohngeld").
Wniosek na kindergeld sklada sie w urzedzie pracy. Odlicza kwoty uzyskane w Holandii. Otrzymacie Kindergeld na 1 , a potem na drugie dziecko. Miesiecznie Kindergeld to po 184 euro na pierwsze i drugie dziecko.
Na maginesie. Pojawi sie pierwszy problem , bo pewnie nie skladacie zeznan podatkowych w Niemczech . I tak nic byscie nie doplacali, ale nie macie niemieckiej decyzji podatkowj potwierdzajacej dochody ("Bescheid") . Zeznanie mozna zlozyc wstecznie. Nie powinno byc kary, bo nia ma podatku do zaplaty.

Powrót