Sozialgelg/arbeitslosengeld w przypadku ciazy

• Autor wątku Autor wątku ladyedysia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

ladyedysia1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Chcialabym sie dowiedziec czy przysluguje mi sozialgeld ewentualnie arbeitslosengeld w przypadku gdy :Jestem w 6 miesiacu ciazy.Od maja do wrzesnia bylam zatrudniona na 460 euro.Pracodawca wlasnie teraz mnie zwolnil.Jestem zameldowana w niemczech od styczna 2013.Wczsniej rowniez pracowalam pol roku w niemczech (08.2011-02.1012).Potem bylam w pl do stycznia 2013.Obecnie nie posiadam zadnych dochodow, nikt rowniez mnie nie utrzymuje.Mieszkam u kolezanki, nie place czynszu.Od ojca dziecka nie dostaje zadnych pieniedzy.Dodam jeszcze, ze ojciec jest polakiem, nie posiada obywatelstwa, ale zamieszkuje w niemczech od 7 lat.W ciaze zaszlam bedac w niemczech, gdy jeszcze mieszkalismy razem.Obecnie nie jestesmy w zwiazku.

Bardzo prosze o odpowiedz

Ostatnia edycja:
A oplacasz Swoje ubezpieczenie zdrowotne?

Zasilek dla bezrobotnych Ci nie przysluguje, bo nie masz przepracowanych w Niemczech 12 miesięcy.

Ostatnia edycja:
Witam,
mam pytanie od czerwca 2016 przyznano mi arbeitlosengeld i od polowy pazdziernika 2016 jestem w ciązy, oczywiście pwiedomiłam o tym fakcie urząd pracy w specjalnym piśmie od gniekologa czy urzad może mi odmówic wypłaty pieniedzy, wlasnie dostalam list z terminem spotkania w urzedzie czy urzad moze wymagać ode mnie podjecia pracy w tej sytuacji? i ostanie pytanie czy na zasilku przysluguje mi mutterschafstgeld oraz elterngeld?

Pobieranie zasiłku ALG1 oznacza także gotowość do podjęcia pracy, w kazdej chwili. Nawet w ciąży.

Witam serdecznie
Potrzebuje pomocy choc sytuacja wyglada juz beznadziejnie.
jestem w niemczech z moja narzeczona od dwoch lat tutaj zameldowani, praca, dziecko w szkole. w zeszlym roku zaszla w ciaze. umowa byla tylko do konca roku. z zakladu pacy dostala zakaz pracy i otrzymywala normalne wynagrodzenie. 11.11.16 bylismy w urzedzie pracy zameldowac ja jako bezrobtna. i sie zaczelo. stwierdzono ze za pozno sie zglosilismy i teraz po dwoch odwolaniach okazalo sie ze moja wybranka zaraz rodzi i zostala bez arbeitslosgeldu i ubezpieczenia w zwiazku z tym ze za pozno sie zglosilismy. czy moglby ktos nam pomoc?? jakis namiar na radce prawnego?? mieszkamy w saksen-anhalt wolfen

Przede wszystkim ubezpieczenie zdrowotne!
jako, ze nie da sie z dnia na dzien zawrzec zwiazku malzenskiego i "podpiac" zone, radze wam w poniedzialek, a najlepiej jeszcze dzisiaj rano trzeba bylo... biegiem do jakiejs panstwowej kasy chorych i ubezpieczyc CIEZARNA!!! dobrowolnie. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, w jakie koszty mozecie popasc, gdy ona nie ma ubezpieczenia.
Brak ALG to naprawde pikus przy problemie, jaki mozecie sobie samorobnie stworzyc.
A takie dobrowolne ubezpieczenie kosztuje np w AOK Niedersachsen tylko 137,05€.
W poniedzialek rano biegiem do jakiejs kasy chorych, powodzenia!
Niestety trzeba sie liczyc z doplata za nieubezpieczony czas, w Niemczech jest bowiem obowiazek ubezpieczenia zdrowotnego, bez zadnych luk.

... a jak i czy w ogóle to szkolne dziecko jest ubezpieczone??

Mala jest ubezpieczona na mame. obecnie prywatnie ubezpieczylem ciezarna i mala. tylko nie rozumiem jednej rzeczy. dlaczego ona nie jest ubezpieczona przez arbetsamt. ok za pozno sie zglosila ale jednak sie zglosila. umowa byla do konca roku potem przez dwa tygonie mial placic arbeitsamt do 14 stycznia a potem ubezpieczyciel bo to juz 6 tygodni przed terminem porodu. nie rozumiem dlaczego miala by byc nieubezpieczona przez arbeitsamt. czy to przypadkiem teraz nie wplynie na elterngeld??

Nieznajomosc prawa niesety szkodzi. Skoro miala umowe o prace na czas okreslony do konca roku, to trzeba bylo sie zglosci 3 miesiace (!) wczesniej do urzedu pracy a nie 6 tygodni i to jeszcze krotko przed swietami. Wg przepisow Urzad Pracy musi miec teoretycznie szanse, zeby znalezc bezrobotnemu nastepna prace bez jednego dnia przerwy miedzy stara a nowa praca.
Chyba u Was przy okazji nie za dobrze z jezykiem, bo po 2 latach pobytu w regionie piszesz SaKsen-Anhalt zamiast SaCHSen-Anhalt. Moze czegos nie zrozumieliscie? Jak nie przysluguje Arbeitslosengeld, to moze przysluguje Hartz Iv (socjal). Urzedy czesto celowo sie metnie wyrazaja, ze my nie, ale nie mowia, ze inni tak, powinni zaplacic. Idz do jakies poradni Caritasu albo Diakonie, to oni wam doradza jakiegos prawnika od spraw socjalnych.
Prywatne ubezpieczenie na kobiete w ciazy? Jestem na 99,9% przekonany, ze tzw. malymi literkami w przepisach tego prywatnego ubezpieczenie jest napisane, ze kobiety, ktore juz sa w ciazy, sa z niego wykluczone, bo prywatne ubezpieczalnie to nie sa instytucje charytatywne, im sie kompletnie nie oplaca ubezpieczac kobiet w ciazy.

wszystko zrozumielismy. Hartz IV nie przysluguje bo za duzo zarabiam. fakt faktem jezyk urzedniczy jest... Ubezpieczenie jest zalatwione w DAK. mam tam kolege wiec umowa jest i wszystko gra. nie wiem tylko jak teraz z Arbeitsamtem bo przeciez musi byc zajerestwowana jako bezrobotna. skoro za pozno to moze przesuna termin i zarejestruja pozniej. w poniedzialek tam jade podpytac, a w srode prawnik z naszej firmy ma sie temu przyjrzec i cos pomoc. dziekuje za pomoc

Skoro MUSI być zarejestrowana jako bezrobotna, tzn., że natychmiast jest w stanie podjąć pracę, jeśli Arbeitsamt ją do tej pracy skieruje!!! Jeśli nie jest w stanie natychmiast pracy podjąc, bo urodzi zaraz dziecko, to zarejestrować się NIE MOŻE!!!
Poza tym dodam, ze to prywatne ubezpieczenie jest mega błędem, ale o tym dowiecie się, jak będzie chciała sie dobrowolnie ubezpieczyć. Z tego prywatnego często jest cieżko się wyplątać.

Powrót